Vánoční cukroví – Pečené i nepečené

Vánoce jsou bezesporu nejkrásnější svátky celého roku a každý z nás je samozřejmě oslavuje po svém. I když všichni dodržujeme své vlastní zvyky a tradice, ani v jedné domácnosti nesmí během těchto svátků chybět na stole dobré jídlo, které si všichni společně vychutnávají a lahodné vánoční cukroví nejrůznějších chutí a tvarů, které uspokojí snad všechny mlsné jazýčky.

 

Cukrovinky v Čechách

Vánoční cukroví se v českých domácnostech začalo objevovat někdy v 19. století, kdy se sem dostalo společně se zdobením vánočního stromečku. Z počátku se cukrovinky věšely přímo na stromeček, dnes se již ve většině případů servíruje na speciální slavnostní porcelán, ze kterého si pak každý vybere cukroví podle momentální chuti. Vánoční cukroví se dá samozřejmě koupit již hotové nebo si jeho výrobu zamluvit u nějakého cukráře, i přesto však až 87% domácností stále dává přednost vlastnímu domácímu pečení.

 

Tradice nebo novinky

Zatímco v některých rodinách se recepty na cukroví stále dědí z generace na generaci a vylepšují se pouze jednotlivými ingrediencemi, v některých rodinách se snaží vánoční a štědrovečerní tabuli rok od roku inovovat a jednotlivá jídla vylepšovat natolik, aby byly každé Vánoce chuťově jiné a pokud možno ještě krásnější, než ty předešlé. Protože v dnešní době vaří a pečou nejen ženy, ale i muži snad všech věkových kategorií, existuje již nesčetné množství nejrůznějších receptů na pečené i nepečené druhy cukroví. Jestliže chcete svou rodinu letos i Vy překvapit novými cukrovinkami, na těchto stránkách najdete vynikající recepty, které zvládnou zajisté jak začátečníci, tak zkušení kuchaři.

 

Nejznámější cukroví

I když každá rodina dává nejspíš přednost jinému druhu vánočního cukroví, všeobecně platí to, že jsou v českých domácnostech během vánočních svátků jako cukroví nejčastěji podávány vanilkové rohlíčky, vánoční perníčky, vosí hnízda, linecké kolečka, čokoládové košíčkykokosové řezy, sněhové pusinky a mandlová kolečka. Velmi oblíbené jsou pak samozřejmě i různé nepečené druhy cukroví, které jsou hotové raz dva a nemusíte se během jejich přípravy obávat toho, že se v troubě připečou nebo budou naopak i po hodině pečení stále ještě syrové. Příprava a samotné pečení vánočního cukroví může být pro někoho možná poněkud časově náročné, když však do celé přípravy zahrnete i své máloleté děti, může se stát z pečení krásná vánoční tradice, kterou si všichni společně užijete.

 

Mohlo by vás také zajímat

 

Pečené vánoční cukroví

Vánoce se kvapem blíží a Vy už teď děláte podrobné a nekonečné seznamy všeho, co do té doby musíte stihnout udělat a připravit? Jednou z neodmyslitelných věcí během vánočních svátků je rozhodně i lahodné vánoční cukroví, na kterém si pochutnávají jak děti, tak dospělí. Do České republiky se zvyk péct vánoční cukroví dostal společně se zdobením stromečku někdy v 19. století a i přesto, že se dnes dá cukroví koupit v nejrůznějších podobách již hotové, většina domácností stále tradičně peče a připravuje své vlastní. Vánoční cukroví je prostě něco, bez čeho snad Vánoce ani nemohou být pravými Vánoci.

 

Tradice nebo nové zvyky?

Dědí se u Vás recepty na vánoční cukroví z generace na generaci a tak máte pořád stejné cukrovinky už od dob své praprababičky? Jestliže chcete letošní Vánoce ještě více ozvláštnit nebo přidat k rodinným receptům svůj vlastní, který po Vás budou dědit Vaše děti, měli byste jich během vánočních svátků vyzkoušet rozhodně co nejvíce. Nikdy přece nevíte, zdali nepřicházíte o něco ještě lepšího!

 

Tipy na snadnější pečení

Máte rádi vánoční cukroví a rádi děláte své rodině radost jeho přípravou, ale samotnému pečení byste se nejraději obloukem vyhnuli? Pak pro Vás máme pár tipů a triků, jak si pečení trochu usnadnit.

 

  • chcete-li, aby se Vaše vánočka nebo závin více leskl, přidejte do vajíčka trochu mléka
  • do sněhu na pusinky přidejte malou kapičku octa a vyšleháte sníh jako nikdy předtím
  • pravidelně si udržujte knihu s vánočními recepty aktualizovanou a každé Vánoce si do ní pro jistotu dělejte nové poznámky
  • pro snadnější dělení mandlí je po oloupání nechte hodinu namočené ve vodě
  • jestliže si chcete z čokolády udělat lahodné dekorace na cukroví, zkuste jí nastrouhat škrabkou na brambory, získáte tím krásné a chutné čokoládové hobliny
  • při zadělávání těsta by měly mít všechny suroviny stejnou teplotu
  • do marmelády přidejte piškotové drobečky a ovocnou šťávu
  • tukové náplně můžete ochutit kávou nebo kapkou destilátu
  • aby se cukroví lesklo, namažte ho po upečení oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky
  • ideální teplota pro získání propečeného a narůžovělého cukroví je 180°C
  • těsto půjde snadněji vyválet, pokud ho necháte do druhého dne odpočívat v lednici

 

Nepečené vánoční cukroví

Vonící vanilkové rohlíčky, linecká kolečka slepovaná marmeládou, sněhové kokosové pusinky, tradiční jablkový štrúdl, skořicové perníčky! Sbíhají se Vám už pomalu sliny na každoroční vánoční cukroví, ale nemáte příliš kulinářské schopnosti a do kuchyně obvykle zabloudíte jen v případě, když máte velkou žízeň? Nezoufejte, právě z tohoto důvodu existuje několik druhů nepečeného vánočního cukroví, které zvládne připravit snad kdokoliv a je navíc hotové již během několika minut. Pokud si letošní Vánoce chcete vychutnat se vším všudy a bez cukroví si tyto svátky radosti a štěstí snad neumíte ani představit, ale zároveň nechcete cukroví kupovat, pak je nepečené cukroví přesně to, co potřebujete! Nepečené cukroví můžete přidat ke svým cukrovinkám i v případě, že máte během Vánoc doma hodně mlsných jazýčků a chcete jim umožnit co největší výběr těchto malých sladkých pochoutek.

 

Předvánoční shon

Jestliže každoročně v období Vánoc trpíte naprostou panikou a nedostatkem volného času, i v tomto případě určitě oceníte snadnou a rychlou přípravu nepečeného cukroví. Nepečené vánoční cukroví můžete dělat na poslední chvíli a klidně i až na štědrovečerní ráno. Všichni, co si stěžují na to, jak je pečení a následné zdobení všech miniaturních perníčků složité a tradičně používají tuto výmluvu k tomu, aby si mohli cukroví bez zbytečných starostí koupit v obchodě, by nyní měli zbystřit! Protože existuje v dnešní době již nespočetné množství nejrůznějších vánočních receptů a rad, jak se zbavit stresu i nekonečných předvánočních honiček, můžete si z široké nabídky receptů na nepečené vánoční cukroví vybrat takové, které budou vyhovovat přesně Vašemu volnému času, schopnostem i chuťovým buňkám. Vánoce jsou samozřejmě především rodinné svátky, proto do přípravy cukrovinek klidně zapojte celou rodinu. Nejen že takto budete mít vše hotovo rychleji, ale navíc si užijete společnou zábavu při ochutnávání a tvarování jednotlivých cukrovinek.

 

Nejoblíbenější druhy nepečeného cukroví

 

Vosí hnízda – kdo by neznal úly neboli vosí hnízda, kakaovou pochoutku s piškotem, ve které se nachází vynikající náplň nezapomenutelné chuti, toto cukroví je velmi snadné na přípravu a chutná zaručeně celé rodině

 

Tvarohové košíčky – příprava tohoto cukroví zabere přibližně 15 minut, jedná se o košíčky plněné tvarohem a vaječným likérem, které pak zdobí kousky ovoce a barevného sypání

 

Rafaelo – bílé sladké kokosové kuličky, ve kterých se ukrývá lahodná mandle, no řekněte sami, kdo by této pohádkově sněhové pochoutce odolal

 

Kokosová roláda – jedná se o malý a velmi chutný dezert, který by si kdokoliv mohl na první pohled splést s pečeným srnčím hřbetem, kokosová roláda se vyrábí ze sušenek Derby a strouhaného kokosu a nechává se před nakrájením chladit přes noc v lednici

Loading…