Vánoční štola: 5 tradičních receptů

Zdá se vám být vánočka obyčejná? Ozdobte svou slavnostní tabuli noblesní vánoční štolou.

Vánoční štola – moučník, který nesmí na vašem svátečním stole chybět.

Vánoční štola neodmyslitelně patří k adventu především v Německu, odkud také pochází. Je to druh pečeného vánočního moučníku, uvnitř kterého jsou zapečené oříšky a sušené ovoce a svrchu je posypaný vrstvou cukru. Štola má tvar bochníku, který má připomínat malého Ježíška zabaleného v plenkách.

První zmínka o vánoční štole je z roku 1329, kdy byla jako vánoční dárek věnována Jindřichu I., biskupu v Naumburgu nad Sálou. Na přelomu 15. a 16. století se prodávala štola jako Christbrote uff Weihnachten (vánoční chléb) na nejstarším trhu v Německu – Striezelmarktu. Od roku 1560 pekaři každý rok dodávali saskému králi k Vánočním svátkům jednu nebo dvě štóly o váze asi 18 kilogramů a délce 1,5 metru.

Vánoční štoly existuje mnoho variant – každá oblast má tu svoji. Nejznámější z nich je bezesporu drážďanská štola, která dle historických zdrojů byla poprvé upečena právě v Drážďanech. Zde se každoročně v sobotu před druhou adventní nedělí konají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly, během kterých prochází slavnostní průvod drážďanským Altstadtem přes náměstí Schlossplatz. Na tomto náměstí je následně slavnostně odhalena čtyřtunová štola, která je uložená na povoze taženém koňmi. Po ukončení průvodu je štola obřadně rozkrájena a rozdána mezi návštěvníky trhu Striezelmarkt.

Tato vánoční lahůdka však zdomácněla i u nás, a v mnoha domácnostech nahradila tradiční vánočku. Oproti vánočce je štola plná výborných ingrediencí, je sladká, hutná, voní po másle a rozplývá se na jazyku. Při pečení provoní celý váš byt a když ji správně připravíte a dobře skladujete, vydrží i několik měsíců a můžete jí třeba na Tři krále pohostit koledníky. Říká se, že čím je štola starší, tím je lepší.

Rychlá navigace:

Příprava na pečení vánoční štoly

Vánoční štolu byste měli upéct již 3 týdny před vánoci, aby se její chuť dostatečně rozvinula. Příprava štoly je jednoduchá a zvládnou ji i začátečníci.

 

Příprava kvásku

Než se do těsta na vánoční štolu pustíte, připravte si kvásek.

Do mísy nasypte mouku, udělejte důlek, do něj nadrobte kvasince, zalijte vlažným mlékem, přidejte trochu cukru a zasypte tenkou vrstvou mouky. Mísu postavte na teplé místo. Jakmile kvásek nabobtná, je hotový.

 

Nakládání do rumu

Sušené i kandované ovoce, rozinky, mandle, ořechy, citrusovou kůru a další ingredience, které budete do štoly přidávat, namočte do rumu a nechte při pokojové teplotě minimálně 12 hodin, aby se suroviny rumem dostatečně nasákly.

 

Základem je dobře vyhnětené těsto

Když je kvásek hotový, přisypte podle receptu suroviny, ze kterých vyhnětáte těsto. Těsto se musí vyhnětat opravdu poctivě, aby bylo hladké a všechny přísady se dobře spojily. K tomu vám skvěle poslouží kuchyňský robot nebo mixér s hnětacími háky. Když těsto získá požadovanou konzistenci, přisypte všechny zbylé suroviny, včetně těch, které byly naložené v rumu. Opět těsto dobře prohnětejte (těsto musí být hladké, lesklé a odlupovat se od hnětací nádoby), vytvarujte z těsta bochník, přikryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny odležet na chladnějším místě.

Klasická kynutá vánoční štola

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 500 g másla
  • 150 g cukru + trochu cukru na kvásek
  • 5 lžic vlažného mléka
  • 80 g kvasnic
  • 1 kávová lžička soli
  • 120 ml rumu
  • 600 g rozinek
  • 100 g mandlí
  • 70 g pomerančové kůry (nejlépe z bio pomeranče)
  • 70 g citronové kůry (nejlépe z bio citronu)
  • pečící papír
  • hliníková fólie

Příprava:

  • Naložte do rumu rozinky, mandle a kůru z citrusů.
  • Připravte si kvásek (dle návodu na začátku článku).
  • Do misky prosejte mouku a doprostřed udělejte důlek.
  • Do důlku vlijte kvásek.
  • Přidejte máslo, cukr a sůl.
  • Vše dohromady zapracujte a postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto, které se nelepí.
  • Přimíchejte ingredience, které byly naložené v rumu, těsto zakryjte a nechte 30 minut odležet.
  • Po 30 minutách těsto krátce prohnětejte a buď rozdělte na několik částí (pro vytvoření několika menších štol) nebo nechte vcelku.
  • Z těsta vyválejte silnější obdélníkový plát, potřete jej rozpuštěným máslem a podélně ho přeložte napůl, přičemž horní část by měla být o něco tenčí a neměla by po přeložení sahat až k okraji dolní části štoly.
  • Štolu přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a nechte na teplém místě ještě asi 30 minut kynout.
  • Předehřejte troubu na 180°C a pečte 40 – 50 minut – dokud štola nezezlátne.
  • Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem.
  • Nechte ji trochu vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla. Nakonec štolu posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a vytvoří na povrchu suchou vrstvu. Poté štolu nechte vychladnout úplně, pevně ji zabalte do hliníkové fólie a nechte 3 týdny v chladu odležet.

Tvarohová štola

Suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g másla
  • 250 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml rumu
  • 130 g mandlí
  • 250 g rozinek
  • 100 g kandovaného ovoce nebo citrusové kůry
  • špetka soli
  • pečící papír

Příprava:

  • Mandle spařte horkou vodou a nechte několik minut odstát. Slupka změkne a půjde z mandlí dobře odstranit. Mandle zbavte slupek a nechte je uschnout.
  • Když jsou mandle suché, nakrájejte nebo posekejte je na hrubší kousky a i s rozinkami namočte na 12 hodin do rumu.
  • Smíchejte suroviny na těsto, přisypte k nim ingredience, které byly naložené v rumu a vytvořte vláčné těsto (těsto se vám bude lepit na ruce, to je u tohoto typu těsta normální).
  • Předehřejte troubu na 160 – 180°C a vložte do ní štolu na plechu vyloženém pečícím papírem.
  • Pečte asi 40 minut – dokud nezezlátne.
  • Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem.
  • Nechte ji trochu vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla. Nakonec štolu posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s cukrem vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a vytvoří na povrchu suchou vrstvu. Poté štolu nechte vychladnout úplně, pevně ji zabalte do hliníkové fólie a nechte 3 týdny v chladu odležet.

Drážďanská štola

Drážďanská štola

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 150 g cukru moučka
  • 500 g másla
  • 200 g rozpuštěného másla na potření
  • 250 g cukru moučka na posypání
  • 2 kostky droždí
  • 4 cl rumu
  • 600 g rozinek
  • 200 g sušeného rybízu nebo brusinek
  • kůra ze 2 citronů (nejlépe bio)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kardamonu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g kandované citronové kůry
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • podle chuti můžete přidat i skořici
  • 5 lžic vanilkového cukru
  • pečící papír

Příprava:

  • Rybíz (nebo brusinky) a rozinky umyjte a na 12 hodin namočte do rumu.
  • Připravte kvásek (dle receptu na začátku článku).
  • Do mísy prosejte mouku, vytvořte v ní důlek a do něj vlijte vzešlý kvásek.
  • Zamíchejte, dosypte zbylé suroviny, pečlivě vyhnětejte a dejte na 30 minut odležet na teplé místo.
  • Z těsta udělejte šišku, doprostřed zatlačte váleček na těsto, jednu půlku pak od středu do strany vyválejte a překlopte na nevyválenou část.
  • Předehřejte troubu na 180°C a vložte do ní štolu na plechu vyloženém pečícím papírem.
  • Pečte 50 – 60 minut – dokud štola nezezlátne.
  • Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem.
  • Štolu nechte vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla. Nakonec posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a vytvoří na povrchu suchou vrstvu.

Vídeňská štola

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 300 g měkkého másla
  • 2 žloutky
  • 40 g kvasnic
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g glukózového sirupu
  • 1 čajová lžička kardamonu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • ½ citronu (nejlépe bio)
  • špetka soli
  • cukr moučka
  • 300 g rozinek
  • 100 g marcipánu (doma vyrobeného nebo koupeného)
  • 150 g citronové kůry
  • 40 g mandlí
  • 1 lžíce zázvoru
  • drobenka z moučkového cukru a rostlinného tuku
  • pečící papír

Postup:

  • Nechte vzejít kvásek (dle receptu na začátku článku).
  • Smíchejte moučkový a vanilkový cukr, žloutky, glukózu, rum, citronovou kůru a kardamon a nad parou vyšlehejte do pěny.
  • Postupně přidávejte mouku s máslem a těsto dobře prohnětejte.
  • Oloupejte, opečte a nasekejte mandle.
  • Do těsta přimíchejte rozinky, mandle, ovocnou kůru, zázvor, marcipán a dobře promíchejte.
  • Těsto nechte 30 minut odležet.
  • Předehřejte troubu na 160°C.
  • Těsto přes sebe přehněte nebo vytvarujte štolu tak, že přes sebe přeložíte její rohy, aby vypadala jako zabalený Ježíšek.
  • Štolu vložte do trouby na plechu vyloženém pečícím papírem a pečte asi 50 minut, dokud štola nezezlátne.
  • Hotovou štolu potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem nebo drobenkou, nechte vychladnout a postup opakujte.

Vánoční štola s marcipánem

Suroviny:

  • 380 g hladké mouky
  • 130 g cukru
  • 200 g tvarohu
  • 150 g měkkého másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 prášky do pečiva
  • 1 vanilkový cukru
  • ½ lžičky kardamonu
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • 100 ml rumu
  • lžička nastrouhané pomerančové kůry (nejlépe bio)
  • 100 g nasekané citronové kůry (nejlépe bio)
  • 130 g sušeného rybízu
  • 250 g rozinek
  • 200 g mandlí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 g marcipánu (doma dělaný nebo kupovaný)
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • pečící papír
  • hliníková folie

Postup:

  • Rozinky, mandle, rybíz a citronovou kůru naložte na 12 hodin do rumu.
  • Mouku s práškem do pečiva prosejte do mísy, přidejte cukr, kardamon, muškátový oříšek, vanilkový extrakt a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  • Suroviny smíchejte, uprostřed vytvořte důlek, do něj rozklepněte vejce, přidejte tvaroh, máslo, zasypte moukou a vypracujte hladké těsto.
  • Do těsta přidejte citronovou kůru, mandle, rybíz a rozinky a opět těsto dobře prohnětejte.
  • Z těsta vytvořte šišku, po její délce udělejte válečkem prohlubeň a do ní vložte váleček marcipánu.
  • Poté těsto k sobě přitiskněte tak, aby v něm byl celý marcipán schovaný.
  • Předehřejte troubu na 180°C, vložte do ní štolu na plechu vyloženém pečícím papírem a pečte asi 50 minut, dokud štola nezezlátne.
  • Štolu ihned po upečení potřete rozehřátým máslem.
  • Hotovou štolu nechte vychladnout a máslo pořádně vsáknout. Postup s potřením opakujte až do spotřebování másla. Nakonec posypte vrstvou moučkového cukru smíchaného s vanilkovým, dokud se do másla nepřestane vsakovat a vytvoří na povrchu suchou vrstvu.

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasovalo: 84

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *