Na většině štědrovečerních stolů nesmí chybět rybí polévka. Základem rybí polévky je kvalitní silný rybí vývar, jikry nebo mlíčí a kořenová zelenina. Polévku lze zjemnit smetanou nebo zvýraznit její chuť bílým vínem. Inspirujte se našimi recepty:
Vyberte recept:
Rybí polévka z kapra
Recepty na kapří polévku se v různých krajích a domácnostech liší. Základ polévky je však téměř u všech receptů stejný – polévka se vaří z kapří hlavy, odřezků, jiker nebo mlíčí a kořenové zeleniny.
Suroviny:
Vývar
- 1 kapří hlava
- voda
- 500 g rybích kostí a odřezků z kapra
- 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 1 cibule
- 2 litry vody
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 5 bobkových listů
- sůl
Polévka
- 1,5 litru rybího vývaru
- 200 g rybího masa a jiker nebo mlíčí
- 300 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla
- svazek petrželové nati
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
Krutónky
- 150 g veky
- 30 g másla
- 3 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- sůl
Postup:
- Do studené vody vložte rybí hlavu, kosti a odřezky z kapra a zeleninu.
- Přiveďte k varu, uberte teplotu, seberte z povrchu polévky pěnu, přidejte koření a pozvolna asi 1 hodinu vařte.
- Hotový vývar přes husté síto sceďte.
- Nakrájejte na nudličky nebo kostičky cibuli a kořenovou zeleninu.
- Nadrobno nakrájenou zeleninu orestujte na másle, zaprašte moukou a zalijte trochou zchladlého vývaru a nechte krátce povařit.
- V osolené vodě uvařte rybí jikry nebo mlíčí.
- Dolijte vývar, přidejte rybí maso a jikry nebo mlíčí nakrájené na kostičky.
- Dosolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku.
- Nakrájejte na kostičky veku, nadrobno nasekejte cibulku a na másle orestujte.
- Přidejte prolisovaný česnek a sůl.
- Hotovou polévku podávejte s krutónky a nasekanou petrželovou natí.
Vánoční kapří polévka
Suroviny:
- asi 400 g kapřího masa – hlava, odřezky, jikry nebo mlíčí
- voda
- 1 petržel
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 cibule
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce krupice
- ½ lžíce másla
- petrželová nať
- sůl
- pepř
Postup:
- Do studené vody vložte rybí hlavu, kousky, jikry nebo mlíčí, rozkrojenou cibuli, sůl a pepř a na mírné teplotě vařte.
- Až ryba změkne, vývar přes husté sítko přeceďte.
- Do čistého vývaru přidejte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a uvařte do měkka.
- Na másle opražte krupici.
- V zakysané smetaně rozkvedlejte mouku.
- Do vývaru přidejte obrané a nakrájené rybí maso, jikry nebo mlíčí, opraženou krupici a vlijte zahuštěnou smetanu.
- Nechte vše povařit.
- Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželovou natí, případně můžete přidat i křupavé krutónky.
Krémová rybí polévka
Suroviny:
- kapří hlava, kosti a odřezky z jednoho kapra
- voda
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- ½ celeru
- 2 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce másla
- 200 ml minimálně 30 % smetany ke šlehání
- 1 houska
- petrželová nať
- citrónová šťáva
- sůl
- 1 bobkový list
- 1 kulička nového koření
- 3 kuličky pepře
- muškátový oříšek
- sůl
Postup:
- Kapří hlavu bez žáber, kosti a odřezky z kapra vložte do hrnce se studenou vodou.
- Přidejte 1 mrkev nakrájenou na větší kusy a polovinu množství celeru vcelku.
- Zalijte 2 litry vody a vařte asi 25 minut.
- Až kapří maso změkne, vývar přes husté sítko přeceďte.
- V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla.
- Vsypte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a zprudka osmahněte.
- Zaprašte moukou a opékejte dozlatova.
- Zalijte vychladlým vývarem, přidejte sůl a koření v čajovém sítku nebo v gáze a asi 20 minut vařte.
- Oberte kapří maso a vraťe ho do polévky.
- Přidejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem a citronovou šťávou.
- Přidejte 1 lžíci másla.
- Na zbylé lžíci másla osmažte na malé kostičky nakrájenou housku.
- Polévku podávejte s krutonky a posypanou nakrájenou petrželovou natí.