Vánoční rybí polévka z kapra: 3 chutné recepty

Jak na pravou domácí kapří polévku? Připravili jsme pro vás několik receptů na polévky z kapra.

Na většině štědrovečerních stolů nesmí chybět rybí polévka. Základem rybí polévky je kvalitní silný rybí vývar, jikry nebo mlíčí a kořenová zelenina. Polévku lze zjemnit smetanou nebo zvýraznit její chuť bílým vínem. Inspirujte se našimi recepty:

Vyberte recept:

Rybí polévka z kapra

Recepty na kapří polévku se v různých krajích a domácnostech liší. Základ polévky je však téměř u všech receptů stejný – polévka se vaří z kapří hlavy, odřezků, jiker nebo mlíčí a kořenové zeleniny.

Suroviny:

Vývar

  • 1 kapří hlava
  • voda
  • 500 g rybích kostí a odřezků z kapra
  • 200 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 cibule
  • 2 litry vody
  • 5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • sůl

 

Polévka

  • 1,5 litru rybího vývaru
  • 200 g rybího masa a jiker nebo mlíčí
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • svazek petrželové nati
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

 

Krutónky

  • 150 g veky
  • 30 g másla
  • 3 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup:

  • Do studené vody vložte rybí hlavu, kosti a odřezky z kapra a zeleninu.
  • Přiveďte k varu, uberte teplotu, seberte z povrchu polévky pěnu, přidejte koření a pozvolna asi 1 hodinu vařte.
  • Hotový vývar přes husté síto sceďte.
  • Nakrájejte na nudličky nebo kostičky cibuli a kořenovou zeleninu.
  • Nadrobno nakrájenou zeleninu orestujte na másle, zaprašte moukou a zalijte trochou zchladlého vývaru a nechte krátce povařit.
  • V osolené vodě uvařte rybí jikry nebo mlíčí.
  • Dolijte vývar, přidejte rybí maso a jikry nebo mlíčí nakrájené na kostičky.
  • Dosolte, opepřete a přidejte trochu muškátového oříšku.
  • Nakrájejte na kostičky veku, nadrobno nasekejte cibulku a na másle orestujte.
  • Přidejte prolisovaný česnek a sůl.
  • Hotovou polévku podávejte s krutónky a nasekanou petrželovou natí.

TIP: Zobrazte si také další recepty na vánočního kapra.

Vánoční kapří polévka

 

Suroviny:

  • asi 400 g kapřího masa – hlava, odřezky, jikry nebo mlíčí
  • voda
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce krupice
  • ½ lžíce másla
  • petrželová nať
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Do studené vody vložte rybí hlavu, kousky, jikry nebo mlíčí, rozkrojenou cibuli, sůl a pepř a na mírné teplotě vařte.
  • Až ryba změkne, vývar přes husté sítko přeceďte.
  • Do čistého vývaru přidejte na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a uvařte do měkka.
  • Na másle opražte krupici.
  • V zakysané smetaně rozkvedlejte mouku.
  • Do vývaru přidejte obrané a nakrájené rybí maso, jikry nebo mlíčí, opraženou krupici a vlijte zahuštěnou smetanu.
  • Nechte vše povařit.
  • Polévku podávejte posypanou nasekanou petrželovou natí, případně můžete přidat i křupavé krutónky.

Krémová rybí polévka

 

Suroviny:

  • kapří hlava, kosti a odřezky z jednoho kapra
  • voda
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • ½ celeru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce másla
  • 200 ml minimálně 30 % smetany ke šlehání
  • 1 houska
  • petrželová nať
  • citrónová šťáva
  • sůl
  • 1 bobkový list
  • 1 kulička nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup:

  • Kapří hlavu bez žáber, kosti a odřezky z kapra vložte do hrnce se studenou vodou.
  • Přidejte 1 mrkev nakrájenou na větší kusy a polovinu množství celeru vcelku.
  • Zalijte 2 litry vody a vařte asi 25 minut.
  • Až kapří maso změkne, vývar přes husté sítko přeceďte.
  • V hrnci rozehřejte 1 lžíci másla.
  • Vsypte nadrobno pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli a zprudka osmahněte.
  • Zaprašte moukou a opékejte dozlatova.
  • Zalijte vychladlým vývarem, přidejte sůl a koření v čajovém sítku nebo v gáze a asi 20 minut vařte.
  • Oberte kapří maso a vraťe ho do polévky.
  • Přidejte smetanu, dochuťte muškátovým oříškem a citronovou šťávou.
  • Přidejte 1 lžíci másla.
  • Na zbylé lžíci másla osmažte na malé kostičky nakrájenou housku.
  • Polévku podávejte s krutonky a posypanou nakrájenou petrželovou natí.

Průměrné hodnocení 4.8 / 5. Hlasovalo: 16

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *