Domácí vánoční cukroví

Vánoční cukroví má v Česku dlouholetou prastarou tradici a recepty se v některých rodinách dědí doslova z generace na generaci. I když je dnešní moderní doba neustále uspěchaná a na pořádné pečení nikomu nezbývá příliš času, i tak dává až 80% českých domácností stále přednost pravému domácímu cukroví před tím kupovaným.

 

Bez stresu

 

Pokud pro Vás pečení vánočního cukroví představuje nepředstavitelný stres, kterým se v období svátků nechcete zatěžovat, máte dvě možnosti. Tou první je objednat si cukroví u jedné z pravých cukrářek, která Vám zaručí, že cukroví bude mít opravdu domácí nádech a Vaše rodina nepozná rozdíl. Druhou možností je pak místo pečeného cukroví vsadit na takové druhy, ke kterým troubu vůbec nepotřebujete a cukrovinky máte hotovy během několika minut. Inspirovat se recepty na nepečené cukroví můžete například tímto receptem:

 

Čokoládové myšky

  • 150g piškotů
  • 150g másla
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 300g hořké čokolády
  • 3 lžíce rumu
  • 60g strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 2 čokoládové polevy
  • cukrářské kuličky a marcipán

 

Postup: Piškoty nastrouhejte nebo rozdrťte, přesypte do mísy, pokapejte rumem a promíchejte je s rybízovou marmeládou a změklým máslem. Ve vodní lázni si mezitím rozehřejte hořkou čokoládu a nechte ji trochu vychladnout. K piškotům a máslu přidejte ¾ lehce zchladlé čokolády a přimíchejte k ní i nastrouhané ořechy. Zbylou čokoládou poté naplňte malý plastový sáček, ustřihněte jeho špičku a na plech vyložený pečícím papírem vytvořte čokoládou ocásky. Plech s ocásky dejte vychladit a zbytek čokolády si ponechte v sáčku (na zdobení oček).

Hmotu z piškotů, másla, ořechů a čokolády si nechte odležet v chladu. Až hmota vychladne, tvarujte z ní malé myšky (tvar slzy), které poté položte na talíř a znovu nechte vychladit. Myšky namáčejte v čokoládě, přidejte k nim ocásek, bílé kuličky místo očí a z marcipánu můžete vytvarovat ouška. Uši můžete rovněž udělat i z plátků mandlí.

Loading…