Taky milujete období adventu a kouzelné vánoční trhy? Vánoční trhy navštěvujeme samozřejmě hlavně kvůli opravdové vánoční atmosféře, krásnému stromečku, vánočnímu cukroví a různým dekoracím, někteří z nás však neodolají ani tradičním pochoutkám, které se na trzích prodávají. Klobásy, cukroví, pečené kaštany, langoše, bramborové placičky, ale také vynikající svařené víno! Pokud se letos ve Vašem městě vánoční trhy nepořádají nebo si jen chcete zpříjemnit předvánoční období, zkuste si připravit lahodný svařáček i doma! Máme pro Vás dva jednoduché recepty, díky kterým zvládne uvařit svařené víno snad opravdu každý.
Domácí svařák
Co budete potřebovat?
- koření (hřebíček, badyán, celá skořice)
- citrón
- pomeranč
- cukr
- červené víno
Postup
- Do dvou deci studené vody si nasypte cukr a k němu přidejte koření. Je důležité, aby se koření opravdu vařilo, když se nevaří, nepustí silice a svařené víno poté nemá tu správnou a typickou aromatickou chuť.
- Než se koření začne vařit, oloupejte si kúru z citrónu a pomeranče a přidejte ji do hrnce také. Od chvíle, kdy dáte kúru do hrnce, je nutné začít sledovat čas. Směs by se totiž měla vařit přesně 3 minuty, dokud nenabude husté konzistence cukrového sirupu.
- Poté do směsi nalijte víno, hrnec přiklopte a nechte vše trochu prohřát. Když ze směsi začnou unikat drobné bublinky, je to znamení, že se směs blíží k bodu varu. Nastal tedy nejvyšší čas víno odstavit. Svařené víno se nikdy nesmí nechat vařit, vyprchal by z něho totiž veškerý etanol.
Svařené víno na kanadský způsob
Co budete potřebovat?
- 1l červeného vína
- 6 hřebíčků
- 150g cukru, vanilku a skořici
- badyán, anýz, fenykl
- 2 jablka, 2 hrušky
- 0,3l rumu
Postup
- Do vína přidejte koření a cukr a celou směs začněte pomalu svařovat.
- Zhruba 5 minut před dokončením procesu do hrnce přidejte i rum.
- Ovoce nakrájejte na kousky a poté ho vložte už do hotového nápoje.