Recept na vynikající domácí vánočku

Recept na vynikající domácí vánočku

Kdo by nemiloval tento sladký voňavý pletenec, který nejen během vánočních svátků provoní vždy spolehlivě celou domácnost. Jestli jste tuto dobrotu vždy dostávali pouze od babiček a maminek, ale nikdy ji nezkoušeli upéct doma, nastal nejvyšší čas si to během těchto Vánoc vyzkoušet! Pohostěte své hosty něčím tradičním a přitom tak lahodným!

 

Co budete potřebovat?

  • 500g proseté polohrubé mouky
  • 120g krystalového cukru
  • 100g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci rozpuštěného sádla
  • 1 kostku droždí
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 250ml mléka
  • ¼ lžičky soli
  • hrst hrozinek naložených v rumu
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst sekaných mandlí na posypání
  • 2 dřevěné špejle
  • 1 rozšlehané vajíčko na potření

 

Všechny tyto suroviny by měly mít pokojovou teplotu.

 

Příprava

Rozdrobte droždí do velké mísy a se lžící cukru směs míchejte, dokud nebude v tekutém stavu. Přilijte trochu mléka, vejce a žloutek. Vše promíchejte a postupně přidávejte máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko. Vzniklou hmotu propracujte vařečkou a vyklopte na vál. Pak těsto hněťte rukama asi 10 minut, chvilku trvá, než mouka absorbuje všechny ingredience tak, jak má, proto si klidně dejte načas a radši si s těstem hrajte déle. Pokud těsto lepí, posypte ho moukou, pokud je naopak málo pružné, podlijte ho lžičkou oleje. Pokud nemusíte, nepřidávejte do těsta vůbec nic.

Vytvarujte z těsta bochánek, vraťte ho do mísy a přikryjte čistou utěrkou. Nechte těsto kynout na ne příliš teplém místě. Odpočívat by mělo přibližně 3 až 4 hodiny. Pak těsto znovu vyjměte a prohněťte. Během toho do něj zapracujte ořechy a hrozinky.

 

Pletení

Nožem si rozdělte těsto na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků. Jejich počet závisí na tom, jestli ovládáte pletení copu ze 4 pramenů. Pokud ano, bude bochánků 9 (4+3+2). Pokud ne, upleťte klasický cop ze tří pramenů. Na ten Vám bude stačit 8 bochánků (3+3+2). Není sice tak pevný, za to je o moc jednodušší. Bochánky vyválejte rukama na stejně dlouhé prameny. Začněte plést, a to vždy od středu směrem ke koncům. Prameny se tím vytáhnou a změní délku. Spodní patro pleťte tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět. Konce zahněte dospodu. Pletenec přeneste na plech a hřbetem ruky ho splácněte po celé délce. Nyní máte vytvořenou plochu na další patro. Postup stále opakujte, konce posledního pletence však nezahýbejte pod sebe, ale pod samý spodek vánočky. Na závěr do právě vzniklé vánočky zapíchněte šikmo proti sobě 2 špejle, abyste ji trochu víc zpevnili.

 

Pečení

Zatímco by měla vánočka ještě alespoň 30 minut v klidu kynout na plechu, předehřejte svou troubu na 220°C. Těsně předtím, než dáte vánočku do trouby, ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte kousky mandlí. Vánočka se peče asi hodinu. Prvních 5-10 minut nechte troubu nastavenou na 220° a poté teplotu na 25 minut stáhněte na 150°. Zbytek času už jen dopékejte na 100°C. Po upečení nechte vánočku nejdřív zcela vychladnout a teprve pak ji pocukrujte.

 

Jak dosáhnout dokonalé vánočky?

mouka nikdy nesmí do těsta přijít až po mléce! Zapamatujte si, že prvně jde vždy mouka a pak až mléko. Mimochodem, absorpční vlastnosti různých druhů mouky se od sebe samozřejmě liší, není nutné spotřebovat veškeré množství mléka, které je uvedeno v receptu!!!

pokud do vánočky nepřidáte sádlo, nebude správně vláčná

– čím pomaleji vánočka kyne, tím líp. Pokud má těsto na kynutí málo času, dělají se na něm během pečení vzduchové bubliny a výsledek nevypadá zrovna překrásně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *