Vánoční cukroví našich babiček

Je škoda, že lidé zapomínají na původní recepty, podle nichž pekly naše babičky. Zde si pár představíme.

Máte vánoční svátky snad odjakživa spojeny nejen se slavnostní štědrovečerní večeří, ale hlavně s výborným domácím cukrovím, které se ve Vaši rodině dědí po celé generace? Pokud chcete během vánočních svátků opět obnovit tradici babiččina cukroví, ale bohužel jste si od té své neuchovali žádný recept, můžete se inspirovat jedním z těchto tradičních receptů, které zajisté zvládnou připravit i začátečníci.

 

Medvědí pracky

Co budete potřebovat?

  • 120g vlašských ořechů
  • 150g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kakaa
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • půl lžičky mleté skořice

 

Postup: Ze všech ingrediencí pečlivě vypracujte hladké těsto, které poté obalte potravinářskou fólií a dejte na noc odpočinout do lednice. Druhý den poté z těsta odkrajujte malé kousky, které pomocí prstů vtlačte do malých formiček. Pracky pečte asi 8 minut při teplotě 180°C. Až bude cukroví hotovo, vyndejte plech z trouby, nechte ho chvilku vychladnout a poté jej začněte opatrně vyklepávat z formiček. Posledním krokem je poté jednotlivé pracičky obalit ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

 

Vanilkové rohlíčky

Co budete potřebovat?

  • 280g hladké mouky
  • 200g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 80g vlašských ořechů
  • 2 žloutky

Na obalení: směs vanilkového a moučkového cukru

 

Postup: Před začátkem pečení si nechte změknout máslo a umelte ořechy. Do mísy si prosejte mouku a cukr a poté ji smíchejte s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujte také máslo. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho alespoň půl hodiny uležet v lednici. Nyní z těsta můžete začít tvarovat malé rohlíčky, které poté pečlivě naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky pečte při 180°C dokud nedostanou růžový nádech. Ještě horké rohlíčky můžete začít obalovat ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

 

Švestky v čokoládě

Co budete potřebovat?

  • 200g sušených švestek bez pecek
  • čokoládu na vaření nebo hotovou čokoládovou polevu
  • balíček oloupaných mandlí

 

Postup: Pokud máte neoloupané mandle, před začátkem si je spařte a pečlivě oloupejte. Do každého kousku švestky vložte jednu mandličku a trochu ji zamáčkněte dovnitř. Mezitím si rozpusťte čokoládu (podle potřeby ji můžete smíchat s tukem) dokud nebude dostatečně hustá. Nachystané plněné švestky namočte do čokolády a poté je nechte v chladu ztuhnout.

Zanechat komentář
  1. peču recepty od a mamka je má zase od svý mamky taková obyčejná tradice ale je pořád aktuálnáí nikdy se jí nevzdám

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *