Zvyky u štědrovečerní večeře

Jak by měla probíhat klasická štědrovečerní večeře?

Na Vánoce by měla každá správná rodina uctívat alespoň několik slavnostních tradic. Díky tradicím se totiž Štědrý den stane ještě krásnějším a významnějším. Toužíte objevit skutečné kouzlo Vánoc a pořád nevíte jak na to? Vyzkoušejte si tedy pár tradic i u Vás doma. Své slavnostní zvyky a tradice má dokonce i samotná štědrovečerní večeře. Tyto tradice se dědí mnohdy z generace na generaci, a tak si každý tradice trochu poupravuje. Ve skutečnosti ale měla slavnostní večeře probíhat nějak takto.

Kolem stolu, u kterého rodina jedla, se měl ještě před začátkem hostiny uvázat řetěz, který symbolizoval silné rodinné pouto a chránil rodinu po celý rok před zlými duchy. K štědrovečernímu stolu se také měla podle pověry položit na zem sekera a všichni členové rodiny na ni měli před večeří šlápnout bosou nohou. Kdo totiž na sekeru šlápl, zajistil si tím zdraví na celý rok. Na stůl se měl vždy přidat jeden talíř navíc, pro případ, že by k našemu stolu nečekaně zavítal hladový host. Pod každý talíř se pak vložila rybí šupina a mince větší hodnoty, aby v domácnosti zůstalo zachováno bohatství.

Když se pak celá rodina společně usadila ke stolu, bylo ve zvyku probrat s ostatními zážitky a události, které se odehrály v minulém roce. Celá rodina nesměla po dobu večeře vstávat od stolu, aby se zase za rok u stejného stolu všichni znovu sešli. Rozlil-li u večeře někdo víno, čekali ho obvykle do roka křtiny. Po večeři hospodáři zbytky jídla zakopali na zahradě pod stromem nebo velkým keřem, aby si tak zajistili úrodu na celý příští rok.

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasovalo: 1

4 Komentáře

Zanechat komentář
  1. Nevím jestli to je zvyk,ale ped večeří zapaluji svíčkyza nás,co jsme u stolu a také svíčku za ty co už mezi námi nejsou a vždy na ně myslíme.Nevstáváme po dobu večeře od stolu a v podvečer se sundá prádlo pokud je na šňůře,aby nikdo příští rok nechyběl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *