Výborné recepty na vánoční cukroví

3 originální recepty na výborné vánoční cukroví. Inspirujte se!

Rychlá navigace:

Hledáte neustále nové recepty a nápady na zajímavé vánoční cukroví? Chcete překvapit svou rodinu novými a originálními cukrovinkami? V tom případě rozhodně oceníte výborné recepty na vánoční cukroví! I když asi každá rodina dědí své slavnostní recepty z generace na generaci, nikdy není na škodu přidat k nim Váš vlastní. Ať už se jedná o cukroví tradiční nebo nějakou moderní alternativu, nejdůležitějším prvkem zůstává pořád jeho chuť. Vynikající cukroví může být vytvořeno jedině, když ho budete péct společně s někým ze svých nejbližších. Tajnou ingrediencí vánočního cukroví je totiž samozřejmě láska a štěstí.

Vanilkové rohlíčky

Tento druh vánočního cukroví patří v českých domácnostech mezi nejoblíbenější a také nejběžnější. Ať si říká, kdo chce, co chce, bez vůně čerstvě upečených vanilkových rohlíčků to prostě nejsou žádné Vánoce! Pokud chcete vyzkoušet nový recept na toto tradiční cukroví, můžete se inspirovat například tímto.

Co budete potřebovat?

  • 150g hladké mouky
  • 20g moučkového cukru
  • 50g mletých lískových oříšků
  • 100g másla
  • 1 žloutek
  • vanilka a moučkový cukr na obalení

Postup

  • Dohromady smíchejte mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky a na plátky nakrájené máslo.
  • Vše ručně propracujte, dokud Vám z ingrediencí nevznikne těsto. Můžete do něj přidat také kapku vanilkové esence.
  • Vše nechte chvilku v chladu odpočinout a poté z těsta tvarujte malé rohlíčky.
  • Po celou dobu pečení je pak zcela nezbytné hlídat pečlivě troubu. Při teplotě 150°C budete péct rohlíčky asi 20 minut.

Linecké cukroví

Chcete-li se držet při výběru vánočního cukroví klasiky, rozhodně nikoho neurazíte výborným a tradičním lineckým cukrovím. Díky nejrůznějším vykrajovátkům můžete z lineckého těsta udělat tvary všech možných velikostí a udělat tak radost zajisté nejen dětem.

Co budete potřebovat?

  • 350g hladké mouky
  • 250g másla
  • 120g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3x žloutek
  • marmeláda nebo zavařenina

Postup

  • Mouku prosejte přes sítko, přidejte k ní cukr, tuk a pomocí žloutků z hmoty postupně vytvarujte těsto.
  • To pak nechte v chladu chvilku odpočinout a pak z něj na válu vyválejte tenký plátek, ze kterého budete vykrajovat.
  • Vykrojené tvary opatrně rozmístěte na plech a pečte do růžova.
  • Až cukroví vychladne, spojte k sobě vždy dva stejné tvary pomocí marmelády.
  • Cukroví poté skladujte v chladném prostředí. Čím víc dnů ho necháte odležet, tím víc si na něm pochutnáte.

Medovník s ořechy

Pokud chcete tyto Vánoce ohromit svou rodinu a hosty, které budete během vánočních svátků krmit, novými druhy vánočního cukroví, rozhodně musíte vyzkoušet upéct tradiční medovník. Na této sladké a zdravé pochoutce si rozhodně pochutnají jak děti, tak dospělí.

 

Těsto

Na těsto budete potřebovat: 500g hladké mouky, 200g cukru, 200g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody smíchané s 2 lžičkami mléka

Všechny tyto uvedené suroviny zpracujte v těsto, které následně rozdělíte na dva díly. Oba díly rozválejte na plech a poté jeden z nich upečte do zlatova a druhý natřete směsí vytvořenou z ořechů a medu.

 

Směs

Na vytvoření směsi budete potřebovat: 250g ořechů, 80g cukru, 120g másla a 3 lžíce medu

Všechny ingredience dejte na pánev a až vytvořená směs zhnědne, opatrně ji naneste na druhý plát těsta a takto potřené těsto dejte péct. Po upečení nechte těsto vychladnout a obě půlky spojte krémem.

 

Krém

Na krém budete potřebovat: 6dcl mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíci solamylu, 100g cukru

Všechny ingredience dejte vařit a poté k nim přimíchejte ještě 250g másla a vanilkový cukr.

Medovník nechte uležet minimálně do druhého dne.

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasovalo: 48

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *