Vyberte si, co vás zajímá:
Čokoládové kopečky
Co budete potřebovat?
- 1 hrst kandovaného ovoce
- 150g hořké čokolády
- směs na ovocné košíčky
- 50g másla
- med
- citrónová šťáva
Postup
- Začnete přípravou kandovaného ovoce tak, že ho rozkrájíte na malinké kousíčky a vše promícháte s medem a citrónovou šťávou.
- Poté nechte směs nějakou dobu odležet. Podle chuti můžete do receptu přidat také rum.
- Hořkou čokoládu rozpusťte v horké lázni společně s máslem, nechte trochu vychladnout a poté čokoládu přidejte k ovocné směsi.
- Vše nechte trochu zatuhnout, aby se dalo se směsí lépe pracovat a tvarovat.
- Pomocí lžičky teď ze směsi vytvářejte malé čokoládové kopečky, které můžete vkládat do papírových košíčků nebo třeba na sušenky.
- Čokoládové kopečky nechte pořádně vychladnout a ztuhnout a poté je podávejte stejně jako jiné vánoční cukroví.
Čokoládové kostky
Co budete potřebovat?
- 200g strouhaných piškotů
- 200g strouhaných vlašských ořechů
- 100g změklého másla
- 100g změklé čokolády na vaření
- 50g moučkového cukru
- 1 bílek
- rum (podle chuti)
- rozpuštěné čokolády na polití a zdobení
- celé piškoty pokapané rumem (podle množství čokoládových kostek)
- proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu
Postup
- Máslo ušlehejte společně s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou a poté přidejte ořechy, piškoty a vše ochuťte rumem a vypracujte tužší hmotu.
- Tuto směs nyní zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
- Chladnou hmotu rozválejte mezi fóliemi na plátek, který by měl být silný cca 1 cm a vykrájejte z něj čtverečky odhadem 4×4 cm.
- Poté vše znovu uložte do ledničky a nechte ztuhnout.
- Horní plochu čtverečků namočte do čokoládové polevy, doprostřed položte piškot a tuto kopulku pak můžete dle libosti ozdobit rozpuštěnou čokoládou a kandovanou kůrou, kokosem nebo třeba barevným sypáním.
Čokoládové košíčky
Co budete potřebovat?
Poleva:
- 3 tyčinky čokoládových kaštanů
- 1 lžíce kakaa
- 1cm proužek 100% tuku
Náplň:
- 10dkg 100% tuku
- 10dkg mletých ořechů
- 1/2dcl rumu
- 1/2dcl mléka
- 10dkg cukru moučky
- 30ks papírových košíčků
Postup
Jak připravit polevu:
- Do vodní lázně ponořte 100% tuk, přidejte k němu nakrájené kaštany a lžíci kakaa.
- Míchejte směs tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí.
Jak připravit náplň:
- Ve vodní lázni smíchejte jednotlivé suroviny na náplň.
- Připravte si již předem 30 košíčků a do nich nyní dávejte vždy lžičku tekuté čokolády.
- Na tuto lžičku čokolády dejte náplň a tu poté zalijte další čokoládou. Vše můžete ozdobit barevným sypáním nebo kokosem. Cukrovinky ztuhnout přibližně za 15 minut.
Čokoládové kuličky
Obalení kuliček
- 100g čokolády
- 50g máslových sušenek
- 10g vlašských ořechů
- 80g cukr moučky
- 1 lžičku rumu
- 1 vejce
Náplň kuliček
- 1 lžička máslových sušenek
- 30g vanilkového cukru
- 30g másla
- 1 lžička tuku
- 1 lžička rumu
Postup
- Nejprve na drobno rozdrťte máslové sušenky, rozemelte vlašské ořechy a nastrouhejte čokoládu.
- Na tmavou hmotu budete míchat čokoládu s rumem a drcenými sušenkami. Poté do hmoty přimíchejte cukr moučku a bílek ušlehaný do pěny.
- Na bílou hmotu budete potřebovat změklé máslo a tuk s rumem, vanilkový cukr a lžičku rozdrcených sušenek. Z této směsi pak vytvoříte malé kuličky, které dáte na chvilku uložit do mrazáku.
- Ztuhlé kuličky pak budete obalovat v tmavé hmotě a nakonec i v mletých oříšcích.
- Čokoládové kuličky můžete dát do ozdobných košíčků a poté je uložit na chladné místo. Podávat kuličky můžete na stůl spolu s jinými druhy vánočního cukroví.
Čokoládové rumby
Co budete potřebovat?
- 100ml mléka
- 38g cukru krystal
- 25g másla
- 1,5 polévkové lžíce kakaa
- rumovou příchuť
- balení pudinku
- 5g mletých oříšků
Postup
- Do mléka přidejte cukr a máslo a vše dohromady vařte přibližně 5 minut.
- Poté směs odstavte z ohně, přidejte zbývající suroviny a vše dobře promíchejte.
- Po dovaření směs vylijte na plech vyložený papírem a nechte vše vychladnout. Z vychladlého koláče krájejte malé kostičky, které můžete ihned konzumovat nebo je obalit v čokoládě, kokosu či barevném sypání.
- Jestliže rumby zabalíte do barevných papírků, můžete je pověsit také jako chutnou ozdobu na vánoční stromeček.
Čokoládové švestky
Co budete potřebovat?
- 200g sušených švestek bez pecek
- 1 balíček loupaných mandlí
- 100% tuk
- čokoláda na vaření
Postup
- Do každé sušené švestky vložte jednu oloupanou mandli a trochu ji zmačkejte.
- Mezitím rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s tukem, pokud chcete, aby byla opravdu hustá. Samozřejmě můžete použít i bílou nebo mléčnou čokoládu nebo již hotovou čokoládovou polevu.
- Postupně pak každou naplněnou švestku obalte v čokoládě a všechny pak nechte ztuhnout a vychladnout.
Čokoládoví ježci
Toto nepečené vánoční cukroví si rozhodně díky roztomilému vzhledu zamilují zejména malé děti, ale svou chutí a nenáročnou přípravou si získá rozhodně i dospělé!
Co budete potřebovat?
- 300g dětských piškotů
- 125g másla
- kokos
- vanilku a rum (podle chuti)
Postup
- Dětské piškoty rozdrťte nebo rozkrájejte na malinké kousíčky, přidejte k nim máslo a dochucovadla dle chuti a postupně vypracujte těsto, ze kterého pak budete válet malinké kuličky s nosem, aby vypadaly jako malí ježečkové.
- Každému ježkovi pak namočte čumák a kousek zad do čokolády a poté záda posypte kokosem. Oči můžete vytvořit pomocí cukrového zdobení nebo čokolády.
Kokosová čokoláda ve formičkách
Co budete potřebovat?
- 250g mletého kokosu
- 250g moučkového cukru
- 85g másla
- 2 žloutky
Postup
- Máslo společně s cukrem a žloutky vmíchejte do hladkého krému a přidejte k němu kokosovou moučku.
- Takto vzniklou kokosovou čokoládu dejte do malých formiček a nechte trochu zaschnout.
- Nyní formičky vyklopte a nechte kokosové bonbónky pár hodin sušit na vále. Tyto cukrovinky můžete podávat společně s ostatním vánočním cukrovím.
Mandle v čokoládě
Máte rádi oříšky a mandle a nejraději byste jich denně snědli plné hrsti? Dopřejte si tedy svou pochoutku i na Vánoce a vylepšete jí pomocí tohoto receptu.
Z obyčejných mandlí se rázem stane vynikající vánoční cukroví, na kterém si může pochutnat celá rodina.
Co budete potřebovat?
- 150g oloupaných mandlí
- 150g čokolády
- 50g másla
Postup
- Nejdřív si rozehřejte máslo a čokoládu. Druh čokolády zvolte podle vlastní chuti.
- Mezitím si na suché pánvi opražte mandle, které poté nakrájejte.
- Nyní mandle vmíchejte do čokoládové hmoty. Lžičkou pokládejte jednotlivé mandlové hrudky na plech vyložený pečícím papírem a nechte je postupně ztuhnout.
Višně v čokoládě
Hledáte rychlý a časově nenáročný recept na vánoční cukroví, abyste rozšířili svou štědrovečerní tabuli? Nepečený recept na višně v čokoládě zvládne snad opravdu každý a zajisté si na něm pochutnají všichni členové Vaší domácnosti.
Co budete potřebovat?
- 150g čokolády
- 30g tuku (100%)
- 150g vypeckovaných višní naložených v alkoholu
- 100g hrubě nastrouhaných vlašských ořechů
- 2 lžíce alkoholu z višní
- 2 žloutky
- papírové košíčky
Postup
- Nejdřív si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a postupně k nim přidejte i všechny ostatní ingredience.
- Vše promíchejte a vzniklou hmotou naplňte menší papírové košíčky. Poté nechte košíčky trochu ztuhnout.
Domácí čokoládová kolekce
Nemůžete se už dočkat Vánoc a nejraději byste začali péct cukroví už v létě? Jestliže chcete tyto vánoční svátky ozvláštnit novými recepty a tradicemi, zkuste si vyrobit například svou vlastní čokoládovou kolekci. Všechny figurky budou zcela originální a na lahodné čokoládě si zajisté pochutnají jak děti, tak dospělí.
Co budete potřebovat?
- 250g mletého cukru
- 250g Hery
- 60g kakaa
- 3 lžíce solamylu
- 90g mletých ořechů
Postup
- Ve vodní lázni si rozpusťte Heru nebo jiný zvolený tuk, přidejte k ní mletý cukr a kakao a začněte pomalu tvarovat hladkou hmotu.
- Poté přidejte ke směsi 3 lžíce solamylu a mleté ořechy. Touto hmotou nyní naplňte formičky, které předtím propláchněte studenou vodou.
- Čokoládu nechte ztuhnout a poté zabalte jednotlivé kousky do celofánu.
Dvoubarevné tyčinky
Co budete potřebovat?
- bílou čokoládu
- kousek 100% tuku
- hořkou čokoládu
- strouhaný kokos
- papírové košíčky
- silikonovou formu na tyčinky
Postup
- Silikonovou formu dejte hned před začátkem vychladit. V horké lázni rozpusťte zvlášť hořkou a zvlášť bílou čokoládu a do každé vmíchejte kousek tuku na zahuštění.
- Na dno každé formičky pak nalijte půlku bíle a půlku hořké čokolády, posypte tyčinku kokosem a poté nechte tyčinky ztuhnout.
- Postup následně opakujte, ale čokoládu do formičky lijte vždy obráceně. Po celkovém zatuhnutí vytlačte čokoládu z formiček a podávejte.
Grilážové řezy
Co budete potřebovat?
- 250g dortového piškotu
- 250g cukru krystal
- 250ml kondenzovaného mléka
- 250g mletých vlašských ořechů
- 50g másla
- 100g čokoládové polevy
Postup
- Na pánvi si rozpusťte krystalový cukr až do tekuté konzistence, poté ho sundejte ze sporáku a přidejte k němu za stálého míchání kondenzované mléko a rozpuštěné máslo.
- Když je směs dostatečně měkká, přidejte k ní mleté ořechy. Ještě teplou směs pak naneste na dortový piškot a ihned jej přikryjte druhým piškotem i z druhé strany.
- Piškoty pak přikryjte lehčím závažím a nechte pořádně ztuhnout. Povrch perníčků můžete ozdobit čokoládovou polevou a nakrájet na malé kousky.