Kapří jikry: Jak se dají zpracovat? + recepty

Zůstaly vám jikry z kapra a nevíte co s nimi? Zkuste například lahodnou pomazánku, či smažené jikry.

Jak zpracovat jikry z kapra?

Kapří jikry se používají především do rybí polévky. Mohu se však také usmažit v trojobalu nebo naložit.

Smažené kapří jikry

Suroviny:

  • 500 g kapřích jiker
  • 60 g hladké mouky
  • 50 ml bílého vína
  • 40 g škrobové moučky
  • 2 vejce
  • rostlinný olej nebo vepřové sádlo
  • sůl
  • mletý kmín
  • mletý zázvor
  • sekaná petrželová nať

Postup:

  • Jikry propláchněte a nechte v sítu okapat.
  • Rozdělte je na větší kousky a osolte.
  • Připravte si těstíčko z vajec, mouky, škrobu, vína, soli a koření.
  • V těstíčku obalujte kousky jiker.
  • V pánvi rozpalte tuk a jikry zvolna usmažte dozlatova.
  • Hotové jikry podávejte s jogurtovým nebo smetanovým přelivem a se salátem a čerstvým pečivem.

Pomazánka z kapřích jiker

Suroviny:

  • 1 kg jiker z kapra
  • 4 brambory
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kůra z poloviny citronu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Jikry povařte v osolené vodě.
  • Dejte uvařit brambory ve slupce.
  • Nechte je vychladnout a posekejte ponorným mixérem nebo v robotu.
  • K rozsekaným jikrám přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, nadrobno nakrájenou kůru z citronu naloženou v soli, sůl a pepř.
  • Suroviny rozmixujte na jemnou pastu.
  • Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte do pomazánky a rozmixujte, aby se pomazánka zahustila.
  • Podávejte s čerstvým pečivem nebo k topince.

Průměrné hodnocení 4.2 / 5. Hlasovalo: 5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *