Jak zpracovat jikry z kapra?
Kapří jikry se používají především do rybí polévky. Mohu se však také usmažit v trojobalu nebo naložit.
Smažené kapří jikry
Suroviny:
- 500 g kapřích jiker
- 60 g hladké mouky
- 50 ml bílého vína
- 40 g škrobové moučky
- 2 vejce
- rostlinný olej nebo vepřové sádlo
- sůl
- mletý kmín
- mletý zázvor
- sekaná petrželová nať
Postup:
- Jikry propláchněte a nechte v sítu okapat.
- Rozdělte je na větší kousky a osolte.
- Připravte si těstíčko z vajec, mouky, škrobu, vína, soli a koření.
- V těstíčku obalujte kousky jiker.
- V pánvi rozpalte tuk a jikry zvolna usmažte dozlatova.
- Hotové jikry podávejte s jogurtovým nebo smetanovým přelivem a se salátem a čerstvým pečivem.
Pomazánka z kapřích jiker
Suroviny:
- 1 kg jiker z kapra
- 4 brambory
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- kůra z poloviny citronu
- sůl
- pepř
Postup:
- Jikry povařte v osolené vodě.
- Dejte uvařit brambory ve slupce.
- Nechte je vychladnout a posekejte ponorným mixérem nebo v robotu.
- K rozsekaným jikrám přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, nadrobno nakrájenou kůru z citronu naloženou v soli, sůl a pepř.
- Suroviny rozmixujte na jemnou pastu.
- Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky, přidejte do pomazánky a rozmixujte, aby se pomazánka zahustila.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo k topince.