Bramborový salát: 3 chutné recepty

Jak připravit chutný vánoční bramborový salát? Inspirujte se těmito recepty!

Rychlý výběr receptu:

K pravým českým Vánocům neodmyslitelně patří smažený kapr a bramborový salát.

Bramborový salát je příloha, která se v různých provedeních připravuje v mnoha zemích světa. Každá oblast i rodina mívá svůj tradiční recept.

Bramborové saláty, které se připravují v Rakousku nebo na jihu Německa, se často konzumují teplé, někdy až horké. V severním Německu a v USA se saláty, stejně jako u nás, podávají chlazené.

Aby na vánočním stole vypadala mísa s bramborovým salátem slavnostně, můžete ho dozdobit smrkovou větvičkou a plátkem citronu či pomeranče.

Bramborový salát je jednoduché, levné a chutné jídlo, které se může připravit v předstihu a poté uchovávat v chladu.

Suroviny:

  • 6 větších brambor
  • 3 petržele
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1/2 celeru
  • 3 vejce
  • 1 konzerva sterilizovaného hrášku
  • několik sterilizovaných sladkokyselých okurek
  • majonéza
  • ocet
  • hořčice
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • zelená petrželka

Postup:

  • Brambory omyjte a uvařte ve slupce. Vejce uvařte natvrdo. Očistěte kořenovou zeleninu a v osolené vodě ji uvařte do měkka. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a krátce převařte v horké vodě s trochou octa a cukru – kyselost upravte dle své chuti. Vše nechte vychladnout.
  • Oloupejte brambory i vejce a spolu se zeleninou buď protlačte do mísy skrz kovovou mřížku nebo nožem nadrobno nakrájejte. Přisypte hrášek, nastrouhané okurky, dosolte a do-pepřete, vlijte spařenou sladkokyselou cibuli, oživte nadrobno nasekanou petrželovou natí a na závěr přidejte majonézu.
  • Salát dobře promíchejte a nechte nejlépe do druhého dne odležet, aby se chuti dobře propojily. Podávejte se smaženým kaprem nebo řízkem a každou porci dozdobte snítkou petrželky a plátkem citrónu.

Vídeňský bramborový salát

Jako vídeňský bramborový salát jsou označovány saláty, které se připravují bez majonézy, ale přesto mají krémovou konzistenci.

I když se do zálivky používá pouze vývar, ocet a olej, můžete docílit husté zálivky díky tomu, že horké brambory dokáží pohltit velké množství tekutiny a uvolní hodně škrobu.

Základním principem vídeňského salátu tedy je, zalít ještě horké nakrájené brambory velkým množstvím zálivky, aby se jí část do brambor vsákla a zbytek se díky škrobu zahustil a brambory zálivkou obalil.

 

Ochucení brambor

Tekutina, kterou do sebe brambory absorbují, by měla být dostatečně ochucena, protože bramborám dodá tu správnou chuť. Potom, co teplé nakrájené brambory zálivkou zalijete, ta se do brambor vstřebá a dodá jim chuť, šmrnc, šťavnatost a vláčnost. A ani po jejich odležení v lednici nepustí vodu.

Zálivku do sebe nejlépe vstřebávají brambory uvařené na páře a získají tak i výraznější chuť. Postačí obyčejná napařovací vložka do hrnce na napařování knedlíků.

 

Jak vznikne zálivka

Pokud k bramborám přilijete víc zálivky, než jsou brambory schopné do sebe vstřebat, zůstanou brambory ve zbytku zálivky plavat. V té fázi přichází na řadu škrob, které když má k dispozici tekutinu a teplo, tak zhoustne a během šetrného promíchávání brambor zahustí zálivku, která se do brambor nevešla. Právě při promíchávání se z brambor škrob uvolňuje a rozptýlí se v ní.

Takže nezapomeňte salát ještě zatepla pořádně promíchat!

 

Dochucení vídeňského bramborového salátu

Do zálivky se používá vývar (nejlépe domácí hovězí, ale je to otázka vaší chuti), bílý vinný či váš oblíbený ochucený ocet a olivový, slunečnicový nebo řepkový olej. Do salátu můžete přimíchat také červenou, nadrobno nebo na kolečka nakrájenou cibuli, sladkokyselou okurku, baby špenát, polníček a vajíčko. Pokud chcete docílit neobvyklé barvy salátu, použijte do něj dýňový olej, který jeho barvu změní na tmavě zelenou.

Pokud chcete docílit ještě krémovější struktury salátu, přidejte do něj několik, v lisu na česnek rozmačkaných a ve vývaru rozmíchaných brambor.

Vídeňský salát je oproti klasickému bramborovému salátu, pro menší množství surovin, které se musí krájet, snazší na přípravu.

Suroviny:

  • 1 kg brambor varného typu A
  • 250 ml vývaru (nejlépe domácího hovězího)
  • 40 ml rostlinného oleje
  • 20 ml bílého vinného nebo jiného vašeho oblíbeného octa
  • pepř
  • sůl
  • dle chuti můžete přidat ještě 1 červenou cibuli, 2 kyselé okurky, špenát nebo
  • vejce natvrdo

Postup:

  • Brambory pečlivě umyjte a ve slupce uvařte v osolené vodě nebo na páře. Vařte brambory stejné velikosti, aby se menší nerozvařily a větší nebyly tvrdé. Uvařené brambory nechte odkryté asi 10 minut odpočinout, aby se z nich odpařila zbylá voda trochu zchladly, aby bylo možné vzít je do ruky a oloupat. Poté je nožem nakrájejte na necelý půl centimetr silné plátky.
  • Zahřejte vývar až téměř k varu, přilijte k němu olej a ocet, osolte a opepřete. Tímto horkým vývarem zalijte ještě teplé brambory a několikrát opatrně promíchejte, abyste brambory nerozmělnili. Během chvíle se zálivka vstřebá do brambor a zbytek zhoustne.
  • Nyní přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurky, či další přísady, znovu promíchejte a nechte 20 minut při pokojové teplotě odpočinout.
    Před podáváním salát ještě ochutnejte a případně přisolte.

Lehký bramborový salát bez majonézy

Pro všechny, kdo si nepotrpí na těžké a kalorické majonézové varianty bramborového salátu, existuje mnoho zdravějších lehkých a velmi chutných alternativ.

Suroviny:

  • 1 kg brambor varného typu A
  • 1,5 lžíce dijonské hořčice
  • ½ červené cibule
  • 5 lžic jablečného octa
  • 4 lžíce oleje
  • 1 hrst čerstvých bylinek – například zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • špetka kmínu
  • Dle chuti můžete přidat česnek nebo čerstvý kopr.

Postup:

  • Brambory pečlivě omyjte a ve slupce se špetkou kmínu uvařte v osolené vodě.
  • Mezitím smíchejte hořčici, ocet, sůl a čerstvě umletý pepř.
  • Cibuli nakrájejte na tenké proužky.
  • Uvařené brambory nakrájejte na plátky nebo protlačte kovovou mřížkou, a ještě horké je promíchejte s octovou směsí.
  • Salát nechte vychladnout a poté ještě smíchejte s rostlinným olejem a bylinkami podle vaší chuti.
  • Salát nechte odležet do druhého dne, aby se dobře propojily chutě.

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasovalo: 44

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *