Rychlý výběr receptu:
Kávové bonbóny
Co budete potřebovat?
- 100ml smetany
- 20ml uvařené extra silné kávy
- 250g cukru
- olej na vymazání
- krabičky na led
Postup
- V hrnci si rozpusťte cukr, ke kterému přidejte smetanu a kávu a společně vařte za stálého míchání přibližně 40 minut na mírném stupni.
- Vzniklou hmotu nalijte do krabiček na led, které předtím vymažte olejem.
- Hmotu pak nechte chvilku vychladnout a poté ji uložte do lednice, aby bonbóny dostatečně ztuhly. Tuto pochoutku si zajisté zamilují jak děti, tak dospělí.
Kávové kandované hrudky
Co budete potřebovat?
- 50g cukru krystal
- 50g Hery
- 2 vaječné žloutky
- 4 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté nebo instantní kávy
- citrónová šťáva
- rum (podle vlastní chuti)
- hrst dětských piškotů
- 3 lžíce kandovaného ovoce
- 3 lžíce posekaných mandlí
- strouhaná čokoláda
Postup
- Tuk nebo máslo utřete společně s cukrem a žloutky.
- Poté do hmoty vmíchejte kávu, kakao, citrónovou šťávu a podle chuti také rum.
- Dětské piškoty vložte do mikroténového sáčku a pomocí klepačku nebo válečku je rozdrťte na malé drobečky. Takto nadrobené piškoty teď vmíchejte do těsta společně s posekanými mandlemi a rozkrájeným kandovaným ovocem.
- Hotové těsto nyní nechte ztuhnout v ledničce. Ze studeného těsta pak vytvarujete malé kuličky, které obalíte v nastrouhané čokoládě nebo v čokoládové rýži.
Kávové kuličky
Co budete potřebovat?
- 50g Hery
- 70g moučkového cukru
- 1 pudink
- 2 lžičky mleté kávy
- 2 lžičky strouhané čokolády
- 1 žloutek
- krystalový cukr
Postup
- Všechny ingredience postupně vypracujte v hladké těsto, ze kterého poté tvarujte malé souměrné kuličky.
- Hotové kávové kuličky poté obalte v cukru nebo skořici a nechte ztuhnout na chladném místě.
Kávové lanýže
Co budete potřebovat?
- 75g másla
- 2 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 250g čokolády
- 2 lžíce mleté kávy
- kakao
Postup
- Máslo společně se dvěma žloutky a práškovým cukrem utřete do hladké hmoty. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
- Takto rozpuštěnou čokoládu společně s kávou přidejte k máslové směsi a dále hmotu formujte.
- Když těsto dostatečně zhoustne, začněte z něj tvarovat malé kuličky, které poté jemně obalte v kakaovém prášku.
Kávové ořechy
Co budete potřebovat?
- 250g mletých vlašských ořechů
- 150g cukru
- 2 lžíce meruňkového kompotu
- pár lžic černé kávy
Na polevu:
- 130g cukru
- 3 lžíce černé kávy
- 1 lžička rostlinného oleje
- vlašské jadýrka na ozdobu
Postup
- Z jednotlivých ingrediencí postupně vypracujte tužší těsto, ze kterého pak budete tvarovat malé souměrné kuličky. Mezitím si pečlivě přesejte cukr na polevu a poté ho utřete společně s kávou a olejem.
- Kávové kuličky polijte nově vzniklou polevou a na ozdobu do každé vmáčkněte jádro ořechu.
- Po zaschnutí skladujte kuličky na chladném místě a poté je podávejte na slavnostní stůl společně s jinými druhy vánočního cukroví.
Kávové pralinky
Abyste si mohli doma vyrobit vlastní kávové pralinky, budete potřebovat speciální polykarbonátovou formu na pralinky a kromě jiného i velkou dávku trpělivosti. Výsledné bonbónky a jejich vynikající chuť Vám však zajisté vše vynahradí. Domácí čokoládové pralinky si zamilují zajisté jak děti, tak dospělí.
Co budete potřebovat?
- 250g čokolády
- 43g mléčné čokolády
- 12g bílé čokolády
- 0,3dcl smetany na šlehání
- 2 čajové lžičky kávy
Postup
- Nejdříve si připravte vodní lázeň (hrnec s vodou, do kterého dáte mističku) a rozpusťte v ní čokoládu.
- Čokoláda by měla být ohřátá přesně na 44°C, když této teploty dosáhne, dejte hrnec ze sporáku a vychlaďte čokoládu přibližně o 10°. Abyste čokoládu zchladili, je vhodné dát si do hrnce pouze 80% z celkového množství čokolády a poté ho zchladit tím, že k čokoládě přidáte zbylých 20% a tím ji ochladíte na požadovanou teplotu.
- Jestliže se Vám podařilo čokoládu zchladit, dejte ji znovu na sporák a opět ji přihřejte na 44°C. Nezapomínejte čokoládu neustále promíchávat.
- Touto čokoládou nyní vyplňte do plna předem dobře vysušené formičky. Nyní formu překlopte a vylijte z ní všechnu přebytečnou čokoládu a opatrně utřete místa mezi jednotlivými bonbónky.
- Ve formičkách by Vám tedy nyní měla zůstat pouze tenká vrstva čokolády, která bude sloužit jako tvrdá a křupavě čokoládová část pralinky.
- Na náplň pralinek budete potřebovat smetanu, kterou ohřejte v hrnci, a když začne bublat, přidejte k ní kousky čokolády.
- Neustále čokoládu se smetanou míchejte a mezitím k nim přidejte pomalu i kávu.
- Když směs trochu vychladne, dejte ji na půl hodiny do ledničky. Touto vzniklou hmotou pak rovnoměrně naplňte čokoládové formičky.
- Nyní zůstává pouze jednotlivé bonbónky uzavřít. K tomu budete potřebovat zbylé množství čokolády, které si zase ohřejte na požadovaných 44°C.
- Náplň v pralinkách musí mezitím dostatečně v ledničce ztuhnout, zkuste ji ještě trochu stlačit prstem, aby na uzavírací čokoládu zůstal dostatek místa.
- Nyní bonbónky zalijte čokoládou do plna a opět nechte vše dostatečně dlouhou dobu ztuhnout. Druhý den pak stačí pouze pralinky dostat z formiček a abrakadabra, zvládli jste udělat své vlastní kávové pralinky!
Kávové řezy
Jedná se o recept na velmi jednoduchý nepečený moučník, který zajisté zvládnou připravit i začátečníci. Na tomto moučníku si pochutnají určitě nejen milovníci kávy.
Co budete potřebovat?
- půl litru mléka
- instantní kávu
- 100g moučkového cukru
- 200g másla
- 2 balíčky karamelového pudinku
- 2dl mléka
- 1 lžíci cukru
- 3 balíčky dětských piškotů
Postup
Začněte přípravou krému a smíchejte si mléko společně s karamelovým pudinkem a za stálého míchání tuto směs přiveďte k varu.
Vařte poté ještě asi minutu a pak pudink vychlaďte. Mezitím si nechte změknout máslo a přidejte ho do pudinku spolu s cukrem. Z této směsi vyšlehejte jemný a hladký krém.
Nyní si 2dl mléka uvařte společně s cukrem, nechte je vychladnout a vmíchejte k nim kávu. V takto ochuceném mléce si nyní namočte jednotlivé piškoty, které pak opatrně skládejte do formy vyložené pečícím papírem.
Každou vrstvu piškotů pomažte krémem. První a poslední vrstva dortu musí být tvořena pouze piškoty. Takto hotový moučník nyní dejte vychladnout na několik hodin do lednice.
Hotový a vychlazený dezert vyklopte z formy a polijte ho polevou. Řezy se podávají například s domácí šlehačkou.
Kávové tyčinky
Co budete potřebovat?
- 100g hořké čokolády
- 1 lžička mleté zrnkové kávy
- čokoládové zdobení
- čokoládová kávová zrnka
Postup
- Hořkou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a poté do ní postupně vmíchávejte zrnkovou kávu.
- Touto hmotou vyplňte formičky určené na ledové tyčinky a poté je dejte ztuhnout do mrazáku.
- Až tyčinky dostatečně ztuhnou, vyklepněte je z formiček a ozdobte čokoládou a čokoládovým zdobením podle vlastní fantazie.