Kávové vánoční cukroví: 8 nejlepších receptů

8 chutných receptů na kávové vánoční cukroví. Inspirujte se společně s námi!

Rychlý výběr receptu:

Kávové bonbóny

Co budete potřebovat?

  • 100ml smetany
  • 20ml uvařené extra silné kávy
  • 250g cukru
  • olej na vymazání
  • krabičky na led

Postup

  • V hrnci si rozpusťte cukr, ke kterému přidejte smetanu a kávu a společně vařte za stálého míchání přibližně 40 minut na mírném stupni.
  • Vzniklou hmotu nalijte do krabiček na led, které předtím vymažte olejem.
  • Hmotu pak nechte chvilku vychladnout a poté ji uložte do lednice, aby bonbóny dostatečně ztuhly. Tuto pochoutku si zajisté zamilují jak děti, tak dospělí.

Kávové kandované hrudky

Co budete potřebovat?

  • 50g cukru krystal
  • 50g Hery
  • 2 vaječné žloutky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté nebo instantní kávy
  • citrónová šťáva
  • rum (podle vlastní chuti)
  • hrst dětských piškotů
  • 3 lžíce kandovaného ovoce
  • 3 lžíce posekaných mandlí
  • strouhaná čokoláda

Postup

  • Tuk nebo máslo utřete společně s cukrem a žloutky.
  • Poté do hmoty vmíchejte kávu, kakao, citrónovou šťávu a podle chuti také rum.
  • Dětské piškoty vložte do mikroténového sáčku a pomocí klepačku nebo válečku je rozdrťte na malé drobečky. Takto nadrobené piškoty teď vmíchejte do těsta společně s posekanými mandlemi a rozkrájeným kandovaným ovocem.
  • Hotové těsto nyní nechte ztuhnout v ledničce. Ze studeného těsta pak vytvarujete malé kuličky, které obalíte v nastrouhané čokoládě nebo v čokoládové rýži.

Kávové kuličky

Co budete potřebovat?

  • 50g Hery
  • 70g moučkového cukru
  • 1 pudink
  • 2 lžičky mleté kávy
  • 2 lžičky strouhané čokolády
  • 1 žloutek
  • krystalový cukr

Postup

  • Všechny ingredience postupně vypracujte v hladké těsto, ze kterého poté tvarujte malé souměrné kuličky.
  • Hotové kávové kuličky poté obalte v cukru nebo skořici a nechte ztuhnout na chladném místě.

Kávové lanýže

Co budete potřebovat?

  • 75g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250g čokolády
  • 2 lžíce mleté kávy
  • kakao

Postup

  • Máslo společně se dvěma žloutky a práškovým cukrem utřete do hladké hmoty. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu.
  • Takto rozpuštěnou čokoládu společně s kávou přidejte k máslové směsi a dále hmotu formujte.
  • Když těsto dostatečně zhoustne, začněte z něj tvarovat malé kuličky, které poté jemně obalte v kakaovém prášku.

Kávové ořechy

Co budete potřebovat?

  • 250g mletých vlašských ořechů
  • 150g cukru
  • 2 lžíce meruňkového kompotu
  • pár lžic černé kávy

Na polevu:

  • 130g cukru
  • 3 lžíce černé kávy
  • 1 lžička rostlinného oleje
  • vlašské jadýrka na ozdobu

Postup

  • Z jednotlivých ingrediencí postupně vypracujte tužší těsto, ze kterého pak budete tvarovat malé souměrné kuličky. Mezitím si pečlivě přesejte cukr na polevu a poté ho utřete společně s kávou a olejem.
  • Kávové kuličky polijte nově vzniklou polevou a na ozdobu do každé vmáčkněte jádro ořechu.
  • Po zaschnutí skladujte kuličky na chladném místě a poté je podávejte na slavnostní stůl společně s jinými druhy vánočního cukroví.

Kávové pralinky

Abyste si mohli doma vyrobit vlastní kávové pralinky, budete potřebovat speciální polykarbonátovou formu na pralinky a kromě jiného i velkou dávku trpělivosti. Výsledné bonbónky a jejich vynikající chuť Vám však zajisté vše vynahradí. Domácí čokoládové pralinky si zamilují zajisté jak děti, tak dospělí.

Co budete potřebovat?

  • 250g čokolády
  • 43g mléčné čokolády
  • 12g bílé čokolády
  • 0,3dcl smetany na šlehání
  • 2 čajové lžičky kávy

Postup

  • Nejdříve si připravte vodní lázeň (hrnec s vodou, do kterého dáte mističku) a rozpusťte v ní čokoládu.
  • Čokoláda by měla být ohřátá přesně na 44°C, když této teploty dosáhne, dejte hrnec ze sporáku a vychlaďte čokoládu přibližně o 10°. Abyste čokoládu zchladili, je vhodné dát si do hrnce pouze 80% z celkového množství čokolády a poté ho zchladit tím, že k čokoládě přidáte zbylých 20% a tím ji ochladíte na požadovanou teplotu.
  • Jestliže se Vám podařilo čokoládu zchladit, dejte ji znovu na sporák a opět ji přihřejte na 44°C. Nezapomínejte čokoládu neustále promíchávat.
  • Touto čokoládou nyní vyplňte do plna předem dobře vysušené formičky. Nyní formu překlopte a vylijte z ní všechnu přebytečnou čokoládu a opatrně utřete místa mezi jednotlivými bonbónky.
  • Ve formičkách by Vám tedy nyní měla zůstat pouze tenká vrstva čokolády, která bude sloužit jako tvrdá a křupavě čokoládová část pralinky.
  • Na náplň pralinek budete potřebovat smetanu, kterou ohřejte v hrnci, a když začne bublat, přidejte k ní kousky čokolády.
  • Neustále čokoládu se smetanou míchejte a mezitím k nim přidejte pomalu i kávu.
  • Když směs trochu vychladne, dejte ji na půl hodiny do ledničky. Touto vzniklou hmotou pak rovnoměrně naplňte čokoládové formičky.
  • Nyní zůstává pouze jednotlivé bonbónky uzavřít. K tomu budete potřebovat zbylé množství čokolády, které si zase ohřejte na požadovaných 44°C.
  • Náplň v pralinkách musí mezitím dostatečně v ledničce ztuhnout, zkuste ji ještě trochu stlačit prstem, aby na uzavírací čokoládu zůstal dostatek místa.
  • Nyní bonbónky zalijte čokoládou do plna a opět nechte vše dostatečně dlouhou dobu ztuhnout. Druhý den pak stačí pouze pralinky dostat z formiček a abrakadabra, zvládli jste udělat své vlastní kávové pralinky!

Kávové řezy

Jedná se o recept na velmi jednoduchý nepečený moučník, který zajisté zvládnou připravit i začátečníci. Na tomto moučníku si pochutnají určitě nejen milovníci kávy.

Co budete potřebovat?

  • půl litru mléka
  • instantní kávu
  • 100g moučkového cukru
  • 200g másla
  • 2 balíčky karamelového pudinku
  • 2dl mléka
  • 1 lžíci cukru
  • 3 balíčky dětských piškotů

Postup

Začněte přípravou krému a smíchejte si mléko společně s karamelovým pudinkem a za stálého míchání tuto směs přiveďte k varu.

Vařte poté ještě asi minutu a pak pudink vychlaďte. Mezitím si nechte změknout máslo a přidejte ho do pudinku spolu s cukrem. Z této směsi vyšlehejte jemný a hladký krém.

Nyní si 2dl mléka uvařte společně s cukrem, nechte je vychladnout a vmíchejte k nim kávu. V takto ochuceném mléce si nyní namočte jednotlivé piškoty, které pak opatrně skládejte do formy vyložené pečícím papírem.

Každou vrstvu piškotů pomažte krémem. První a poslední vrstva dortu musí být tvořena pouze piškoty. Takto hotový moučník nyní dejte vychladnout na několik hodin do lednice.

Hotový a vychlazený dezert vyklopte z formy a polijte ho polevou. Řezy se podávají například s domácí šlehačkou.

Kávové tyčinky

Co budete potřebovat?

  • 100g hořké čokolády
  • 1 lžička mleté zrnkové kávy
  • čokoládové zdobení
  • čokoládová kávová zrnka

Postup

  • Hořkou čokoládu si rozpusťte ve vodní lázni a poté do ní postupně vmíchávejte zrnkovou kávu.
  • Touto hmotou vyplňte formičky určené na ledové tyčinky a poté je dejte ztuhnout do mrazáku.
  • Až tyčinky dostatečně ztuhnou, vyklepněte je z formiček a ozdobte čokoládou a čokoládovým zdobením podle vlastní fantazie.

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasovalo: 64

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *