Sněhově bílé nebo narůžovělé pusinky, malé bílé věnečky, drobné křehké placičky nebo lahodné laskonky, všechny tyto cukrovinky jsou označovány jako sněhové nebo také pěnové cukroví.
Jedná se o lehounké cukroví z bílkového sněhu, které se doslova rozpouští na jazyku a určitě by nemělo chybět na žádném vánočním stole. Příprava sněhového cukroví není nijak obtížná a zvládnou jí i začínající pekaři a kuchaři, věnujte však větší pozornost dokončení, kdy se cukroví suší v troubě.
Co budete potřebovat?
- vaječné bílky
- cukr
- kokos (pouze pokud chcete)
Příprava sněhového cukroví:
- Nejprve je třeba vyšlehat bílky do tuhého sněhu, aby bylo ušlehání snazší, přidejte do sněhu několik kapek citrónové šťávy.
- Sníh můžete šlehat zcela běžně za studena nebo nad párou. Během šlehání do sněhu přidávejte cukr. Žádné jiné ingredience nejsou na zahuštění potřeba.
Tvarování sněhového cukroví:
- Sněhové cukroví tvarujte přímo na plech, který si předtím vymažte tukem nebo na něj položte pečící papír.
- Tuhý sníh můžete dávat na plech lžičkou, ale pokud chcete pravidelné tvary, můžete sněhovou hmotu nacpat do zdobícího sáčku.
Pečení sněhového cukroví:
Tato část receptu si bude vyžadovat Vaši plnou soustředěnost. Sněhové cukroví se totiž na rozdíl od ostatních druhů vánočního cukroví v troubě spíše suší, než peče.
- Plech s cukrovím vložte do trouby vyhřáté cca na 50°C.
- V troubě poté sněhové cukroví sušte klidně i hodinu a déle.
- Správně dokončené je sněhové cukroví tehdy, pokud jde dobře sundávat z plechu a jednotlivé kousky jsou vláčné.
Zdobení sněhového cukroví:
Pokud Vám přijde vzhled sněhového cukroví příliš obyčejný, můžete si ho dozdobit kakaem, kávou, potravinářským barvivem nebo třeba namočením do čokolády.