Sněhové cukroví

Sněhově bílé nebo narůžovělé pusinky, malé bílé věnečky, drobné křehké placičky nebo lahodné laskonky, všechny tyto cukrovinky jsou označovány jako sněhové nebo také pěnové cukroví. Jedná se o lehounké cukroví z bílkového sněhu, které se doslova rozpouští na jazyku a určitě by nemělo chybět na žádném vánočním stole. Příprava sněhového cukroví není nijak obtížná a zvládnou jí i začínající pekaři a kuchaři, věnujte však větší pozornost dokončení, kdy se cukroví suší v troubě.

 

Co budete potřebovat?

  • vaječné bílky
  • cukr
  • kokos (pouze pokud chcete)

 

Příprava sněhového cukroví: Nejprve je třeba vyšlehat bílky do tuhého sněhu, aby bylo ušlehání snazší, přidejte do sněhu několik kapek citrónové šťávy. Sníh můžete šlehat zcela běžně za studena nebo nad párou. Během šlehání do sněhu přidávejte cukr. Žádné jiné ingredience nejsou na zahuštění potřeba.

 

Tvarování sněhového cukroví: Sněhové cukroví tvarujte přímo na plech, který si předtím vymažte tukem nebo na něj položte pečící papír. Tuhý sníh můžete dávat na plech lžičkou, ale pokud chcete pravidelné tvary, můžete sněhovou hmotu nacpat do zdobícího sáčku.

 

Pečení sněhového cukroví: Tato část receptu si bude vyžadovat Vaši plnou soustředěnost. Sněhové cukroví se totiž na rozdíl od ostatních druhů vánočního cukroví v troubě spíše suší, než peče. Plech s cukrovím vložte do trouby vyhřáté cca na 50°C. V troubě poté sněhové cukroví sušte klidně i hodinu a déle. Správně dokončené je sněhové cukroví tehdy, pokud jde dobře sundávat z plechu a jednotlivé kousky jsou vláčné.

 

Zdobení sněhového cukroví: Pokud Vám přijde vzhled sněhového cukroví příliš obyčejný, můžete si ho dozdobit kakaem, kávou, potravinářským barvivem nebo třeba namočením do čokolády.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *