Plánujete vždy Vánoce a štědrovečerní tabuli s předstihem? Záleží Vám na tom, z jakých chodů se bude večeře skládat, a vždy chcete na stůl přiložit něco nového? Pokud hledáte nové recepty, kterými byste obohatili svůj tác s vánočním cukrovím, zkuste se inspirovat jedním z těchto receptů na vzhledově krásně, chuťově vynikající a navíc velikostně velmi drobné vánoční cukroví!
Oči andělů
Co budete potřebovat?
- 150g moučkového cukru
- 4 až 5 lžic vaječného koňaku
- 50g másla
- 4 vejce
- 80g strouhaného kokosu
- tmavou čokoládovou polevu
Postup: Nejdřív si uvařte vajíčka natvrdo, přičemž z nich budete potřebovat pouze žloutky. Ty nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte k nim změklé máslo, cukr, vaječný koňak a strouhaný kokos a vše zpracujte do tužší hmoty. Z těsta poté tvarujte malé kuličky o průměru asi dvou centimetrů. Očka ukládejte do malých košíčků a vařečkou do nich vmáčkněte důlek. Takto zdevastovaná očička nechte asi hodinu odležet a poté důlky vyplňte čokoládovou polevou. Pro lepší efekt můžete použít i cukrové zdobení nebo kuličky.
Rafaelo
Co budete potřebovat?
- 250g 100% tuku
- 150g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250g sušeného mléka
- 1dcl vody
- kokos, mandle
Postup: Nejprve si rozpusťte a následně nechte vychladnout tuk. Do již studeného tuku rozmíchejte moučkový a vanilkový cukr a pomalu přidávejte sušené mléko a po troškách i vodu. Až Vám ze směsi vznikne hladké těsto, tvarujte z něj kuličky, do kterých vždy zabalte jednu oloupanou mandli. Hotové kuličky obalte v kokosu a poté všechny nechte ztuhnout v lednici nebo na velmi chladném místě.
Masarykovo cukroví
Co budete potřebovat?
- 300g hladké mouky
- 200g másla
- 100g moučkového cukru
- 150g celých lískových oříšků (nechte je předem hodinu namočené ve studené vodě)
- 1 žloutek
- trochu kakaa
Postup: Z ingrediencí vypracujte těsto, ze kterého poté vyválejte válečky o průměru cca 2 cm. Takto vytvořené válečky dejte ztuhnout do lednice a poté z nich nakrájejte malé kousíčky, které pečlivě pokládejte na plech. Když je cukroví upečené, ještě teplé ho obalte v cukru.