Vyberte, co vás zajímá:
Milujete kokos a mohli byste ho jíst snad v jakékoliv podobě? Jak jistě víte, kokos je jednou z nejčastěji používaných ingrediencí při pečení a přípravě slavnostního vánočního cukroví, pokud tedy hledáte recept, na skvělé a přitom jednoduché kokosové cukroví, můžete se inspirovat například jedním z níže uvedených.
Jednoduché kokosové cukroví
Co budete potřebovat?
- 240g hladké mouky
- 100g práškového cukru
- 100g kokosu
- 200g másla
- 4g kakaa
- 2 žloutky
- vanilkový a práškový cukr (na obalení)
Postup:
- Všechny uvedené suroviny zpracujte dohromady, dokud z nich nevznikne těsto. To poté dejte na minimálně 2 hodiny odležet někam do chladu.
- Těsto rozválejte a vykrajujte z něj tvary podle vlastní fantazie. Z těsta je možné tvarovat i rohlíčky nebo tyčinky.
- Cukrovinky rozložte na plech a nechte je zase nějakou dobu odležet. Poté je zvolna pečte cca 20 minut a hotové je obalujte ve směsi práškového a vanilkového cukru.
Cukroví z kokosového těsta
Co budete potřebovat?
- 350g hladké mouky
- 200g tuku
- 100g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 120g kokosu
Postup:
- Všechny suroviny pečlivě smíchejte a vytvarujte z nich těsto, které následně nechte alespoň hodinu odpočívat v chladu.
- Poté těsto po kouskách dávejte do strojku s nástavcem na cukroví.
- Z těstové housenky vytvarujte kolečka, esíčka, obloučky nebo cokoliv Vás napadne.
- Uložte cukroví na plech a pečte dorůžova při 150°C. Ještě teplé kokosky pak obalte v moučkovém cukru.
Kokosky do formiček
Máte rádi kokos a milujete vánoční kokosky a sněhové pusinky, ale netroufáte si je doma sami upéct? V tom případě musíte rozhodně vyzkoušet recept na nepečené kokosky do formiček! Jedná se o snadný recept, který zajisté zvládnou i začátečníci.
Co budete potřebovat?
- 2 žloutky (z natvrdo uvařených vajec)
- 100g moučkového cukru
- 100g strouhaného kokosu
- 2 lžíce rumu
Postup
- Žloutky z natvrdo uvařených vajíček smíchejte společně s nastrouhaným kokosem a moučkovým cukrem. Do této hmoty přidejte množství rumu dle vlastní chuti.
- Zpracovanou hmotou pak vyplňte formičky a nechte je takto seschnout až do druhého dne. Nyní stačí pouze vyklepnout kokosky z formiček.
Kokosová roláda
Milujete kokos a kokosové dezerty, ale příliš si nedůvěřujete v kuchyni? Pak rozhodně musíte vyzkoušet tento recept na nepečenou kokosovou roládu! Jedná se o zákusek, který můžete servírovat i během vánočních svátků.
Co budete potřebovat?
Těsto:
- 60g kakaa
- 3 balíčky dětských piškotů
- 2 lžíce rumu
- 10 až 12 lžic mléka
- 260g moučkového cukru
Náplň:
- 150g kokosové moučky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 150g másla
Postup
- Nejdříve si jemně umelte nebo rozdrťte piškoty, které poté smíchejte s cukrem, kakaem, rumem a mlékem.
- Z této směsi vytvarujte těsto, které zabalte do potravinové fólie a nechte ho vychladnout v lednici. Mezitím si z másla, kokosu a cukru vyšlehejte krémovou náplň.
- Kakaové těsto si nyní rozdělte na dva stejné díly a mezi igelity z nich vyválejte dva jednotlivé obdélníky. Na oba obdélníky nyní rozetřete kokosovou náplň a zaviňte je do rolády.
- Vzniknou Vám tímto dvě úžasné kokosové rolády, které můžete polít čokoládovou polevou nebo posypat kokosem. Nechte je pouze dobře vychladit a ihned můžete servírovat.
Kokosové řezy
Postup
- Tuk nebo máslo si rozehřejte ve vodní lázni a postupně k němu přidejte všechny zbylé ingredience.
- Zapracujte z hmoty těsto a polovinu si obarvěte kakaem. Kakaové těsto poté naneste na plech a na něj nalijte světlé těsto.
- Dezert nechte ztuhnout a poté ho polijte čokoládovou polevou, kterou můžete ozdobit zbytkem kokosu nebo barevným sypáním.
Kokosoví tučňáci
Toto nepečené vánoční cukroví si svým roztomilým vzhledem, vynikající chutí a nenáročnou přípravou rozhodně získá pozornost jak dětí, tak dospělých. Ozdobte svůj slavnostní stůl netradičními cukrovinkami v podobě tučňáčků přímo k sežrání!
Co budete potřebovat?
- 150g kulatých dětských piškotů
- 150g jemně mletého kokosu
- 80g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 150g Hery
- 100g másla nebo Hery
- 2 lžíce kakaa
- 50g moučkového cukru
- 100g tmavé čokoládové polevy
- 50g loupaných mandlí
- 25 kulatých dětských piškotů
- oranžovou marcipánovou hmotu nebo kandované ovoce, které se použije na zobáčky
Postup
- Na krém budete potřebovat změklé rozkrájené máslo, kakao, moučkový a vanilkový cukr a rum. Mezitím si rozdrťte na jemno piškoty a smícháte je s předchozí směsí.
- Postupně vytvarujte nelepivou hmotu, kterou rozdělte na jednotlivé kousky, které by měly mít velikost vlašského ořechu.
- Z každého kousíčku vyválejte kuličku, kterou pak obalte v moučkovém cukru a vtlačte do formičky, ve které se běžně připravují vosí hnízda.
- Vařečkou nebo prstem udělejte v úlu otvor, který pak naplňte čokoládovým krémem. Úl uzavřete piškotem a poté ho vyklepněte z formičky.
- Bílou polevou polijte celý úl a nechte polevu zaschnout. Poté bílý úl namočte půlkou do tmavé polevy a než ztuhne, přilepte na něj dvě mandle, aby vytvořily dojem křídel.
- Zobák a oči pak tučňáčkům můžete vytvořit pomocí marcipánu, barevného sypání nebo kandovaného ovoce. Cukroví nechte pořádně ztuhnout a poté můžete podávat.
Kokosovo-ořechové tyčinky
Pokud patříte mezi kuchaře, kteří mají rádi jednoduchou přípravu vánočního cukroví, potěší Vás jistě recept na kokosovo-ořechové tyčinky. Na jejich přípravu však potřebujete na svůj mlýnek na maso speciální násadu.
Ingredience:
- 20dkg másla
- 20dkg mouka hl.
- 7,5dkg cukr moučka
- 6dkg mleté ořechy
- 7 dkg kokos
Příprava:
- Z ingrediencí vytvoříme těsto, které pak strojkem můžeme tvarovat v cukroví různých tvarů a různých velikostí.
- Poté cukroví dáme na plech a zvolna pečeme. Nakonec cukroví nazdobíme čokoládovou polevou. Dobrou chuť.
Raffaelo
Kdo by neznal malinké sněhově bílé kuličky posypané kokosem, které jsou známé především pro svou jedinečně sladkou a naprosto neodolatelnou chuť. Nyní si je díky velmi snadného a nepečeného receptu můžete připravit během několika minut i v pohodlí svého domova!
Rozmazlete chuťové buňky svých nejmilejších a připravte jim letos k Vánocům toto vynikající vánoční cukroví s mandlovým překvapením uvnitř.
Co budete potřebovat?
- 1 salko
- 200g kokosu
- balíček mandlí
Postup
- Nejdřív si ve vroucí vodě spaříte a následně oloupete mandle.
- Salko smíchejte společně s kokosem, dokud z této směsi nevznikne hustší hmota.
- Z této hmoty pak tvarujte maličké kuličky, do kterých vmáčkněte vždy jednu mandli.
- Hotové kuličky pak obalte v nasypaném kokosu. Kuličky můžete samozřejmě obalit i v čokoládě, čokoládových lupíncích nebo barevném sypání a poté je vložit do ozdobných papírových košíčků.
Poznámka: Z jednoho salka vyrobíte přibližně 50 kuliček.
Sněhové koule
Propadáte předvánoční panice a nemáte volného času nazbyt? Chcete-li i přesto potěšit mlsné jazýčky svých nejbližších zkuste jim připravit nepečené sněhové kuličky, po kterých se zajisté jen zapráší. Sladké a lahodné kokosové chuti a nadmíru roztomilému vzhledu se prostě nedá odolat.
Co budete potřebovat?
- 120g moučkového cukru
- 40g másla
- 5 lžic kakaa
- 50g kokosu
- 1 bílek
Postup
- Utřete si společně máslo s cukrem, kakaem, bílkem a částí kokosu a vypracujte z této hmoty tužší těsto.
- Z těsta poté tvarujte malé kuličky, které jednotlivě obalte ve zbývajícím množství kokosu.