Vánoční cukroví našich babiček

Rádi vzpomínáte na Vánoce, když jste byli ještě malí a nechali se během koukání na vánoční pohádky rozmazlovat dědečkem, zatímco babička poctivě v kuchyni chystala štědrovečerní hostinu pro celou rodinu? Jistě se všichni shodneme na tom, že babičky vždy pekly a vařily nejlépe, a proto se mohla celá rodina po jejím cukroví doslova utlouct. Samozřejmě v té době neexistovaly nejrůznější vymoženosti dnešní doby, na druhou stranu ale babičky nebraly ohled na štíhlou linii a používaly na cukroví plnohodnotné ingredience, které pak na jazyku vykouzlily tu pravou vánoční pohádku. Chcete-li oživit svou štědrovečerní tabuli kousky tradičního cukroví, zde nejdete několik receptů, kterými se můžete během pečení inspirovat.

 

Nadýchané ořechové rohlíčky

Co budete potřebovat?

  • 250g moučkového cukru
  • 125g mletých vlašských ořechů
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125g másla

 

Postup: Ze všech surovin pomalu vypracujte hladké těsto, které poté zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, kde by mělo ideálně zůstat až do druhého dne. Z těsta odkrajujte malé kousky a ty vtlačujte do formiček. Formičky poté vložte na plechu do předem předehřáté trouby na 140°C a pečte je přibližně 20 minut. Ještě horké rohlíčky vyklepněte opatrně z formiček, nechte vychladnout a poté jejich konce namočte do čokoládové polevy.

 

Perníčky

Co budete potřebovat?

  • 650g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 prášek do perníku, 180g medu
  • 20g kakaa, skořici

 

Na cukrovou polevu: 1 bílek, 150g moučkového cukru, pár kapek citrónové šťávy

 

Postup: Ze surovin vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a následně jej umístěte do lednice, kde by mělo odpočívat ideálně do druhého dne. Z odleželého těsta vyválejte tenký plát a z něj vykrajujte tvary podle vlastní fantazie. Vše rozložte na plech a poté pečte při 180°C. Po upečení perníčky potřete rozmíchaným žloutkem a po vychladnutí můžete perníčky začít zdobit.

 

Staročeské pracny

Co budete potřebovat?

  • 120g vlašských ořechů
  • 150g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kakaa
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • půl lžičky mleté skořice

 

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujte postupně hladké těsto, které dejte v potravinové fólii na noc odpočinout do lednice. Druhý den z těsta odkrajujte malé kousky, které poté prsty vtlačujte do malých formiček. Pracny neboli medvědí pracky pečte při 180°C asi 8 minut. Upečené cukrovinky vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a poté je opatrně vyklepněte z formiček. Pracičky obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Loading…