Kávové pralinky

Abyste si mohli doma vyrobit vlastní kávové pralinky, budete potřebovat speciální polykarbonátovou formu na pralinky a kromě jiného i velkou dávku trpělivosti. Výsledné bonbónky a jejich vynikající chuť Vám však zajisté vše vynahradí. Domácí čokoládové pralinky si zamilují zajisté jak děti, tak dospělí.

 

Co budete potřebovat?

  • 250g čokolády
  • 43g mléčné čokolády
  • 12g bílé čokolády
  • 0,3dcl smetany na šlehání
  • 2 čajové lžičky kávy

 

Postup

Nejdříve si připravte vodní lázeň (hrnec s vodou, do kterého dáte mističku) a rozpusťte v ní čokoládu. Čokoláda by měla být ohřátá přesně na 44°C, když této teploty dosáhne, dejte hrnec ze sporáku a vychlaďte čokoládu přibližně o 10°. Abyste čokoládu zchladili, je vhodné dát si do hrnce pouze 80% z celkového množství čokolády a poté ho zchladit tím, že k čokoládě přidáte zbylých 20% a tím ji ochladíte na požadovanou teplotu. Jestliže se Vám podařilo čokoládu zchladit, dejte ji znovu na sporák a opět ji přihřejte na 44°C. Nezapomínejte čokoládu neustále promíchávat. Touto čokoládou nyní vyplňte do plna předem dobře vysušené formičky. Nyní formu překlopte a vylijte z ní všechnu přebytečnou čokoládu a opatrně utřete místa mezi jednotlivými bonbónky. Ve formičkách by Vám tedy nyní měla zůstat pouze tenká vrstva čokolády, která bude sloužit jako tvrdá a křupavě čokoládová část pralinky.

 

Na náplň pralinek budete potřebovat smetanu, kterou ohřejte v hrnci, a když začne bublat, přidejte k ní kousky čokolády. Neustále čokoládu se smetanou míchejte a mezitím k nim přidejte pomalu i kávu. Když směs trochu vychladne, dejte ji na půl hodiny do ledničky. Touto vzniklou hmotou pak rovnoměrně naplňte čokoládové formičky.

 

Nyní zůstává pouze jednotlivé bonbónky uzavřít. K tomu budete potřebovat zbylé množství čokolády, které si zase ohřejte na požadovaných 44°C. Náplň v pralinkách musí mezitím dostatečně v ledničce ztuhnout, zkuste ji ještě trochu stlačit prstem, aby na uzavírací čokoládu zůstal dostatek místa. Nyní bonbónky zalijte čokoládou do plna a opět nechte vše dostatečně dlouhou dobu ztuhnout. Druhý den pak stačí pouze pralinky dostat z formiček a abrakadabra, zvládli jste udělat své vlastní kávové pralinky!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *