Kapr

Kapr by o Vánocích neměl chybět na žádném štědrovečerním stole. Proto pár týdnů před Vánocemi na ulicích vidíme kádě plné mrskajících se ryb a zástupy zákazníků, kteří už se své vánoční pochoutky nemohou dočkat.

Rozhodnete-li se přinést kapra domů živého, aby Vaše děti měly radost z plovoucí ryby ve vaně, opatřete si na kapra vhodnou tašku. V tašce by kapr měl mít dostatek vzduchu. V mrazivém čerstvém zimním vzduchu Vám kapr v tašce vydrží dokonce i tři hodiny. Čím se však teploty zvyšují, tím se tato doba snižuje. Pro kapra je pobyt ve Vaší vaně však velice stresující. Chlorované voda se totiž vůbec nepodobá té v rybníku a rozdíl teplot vody v kádích a ve vaně je velmi velký. Proto se snažte kapříčkovi co nejčastěji do vany připouštět studenou vodu. Kapra ve vaně nenechávejte moc dlouho, tím ho ušetříte dalšího strádání.

Někteří lidé v dobrém úmyslu chtějí kaprům pomoct a dostat je na svobodu vypuštěním do nejbližšího rybníka či do řeky. Tímto způsobem však kapra vystavíte jen strádání, díky kterému pak s největší pravděpodobností zahyne. V rybníce totiž kapr zimu přečkává v nehybném stavu v zimním spánku na dně rybníka. Pokud je však na podzim z rybníka vyloven a pak sádkován, dostává se tím neustále do pohybu a ztrácí své zásobní látky. Když si ho pak Vy tedy koupíte a rozhodnete se ho pustit do přírody, není připravený na přezimování a umírá.

Smažený kapr patří u nás mezi nejmladší vánoční tradice. Kapři se totiž na vánočním stole začali objevovat až na začátku 19. století. Do té doby byli kapři spíše vzácností a jedli se jen v zámožných rodinách.

Šupiny z kapra představují také jistou vánoční tradici. Pokud totiž dáte kapří šupiny pod talíř, zaručí Vám štěstí a dostatek peněz pro příští rok. Někdo si šupinu z vánočního kapra schovává dokonce do peněženky a tam jí pro štěstí celý rok nosí. Proto kapří šupiny nevyhazujte, mohli by Vás o Vaše štěstí připravit.

Loading…