Vánoční rybí polévka

Neodmyslitelnou součástí slavnostní štědrovečerní večeře je samozřejmě tradiční polévka. Tento tekutý pokrm připravený z různých masitých vývarů, zeleniny a jiných ingrediencí ve své sytější podobě může nahradit dokonce i celý oběd nebo večeři, proto na štědrovečerní večeři zvolte raději polévku méně sycenou.

Mezi nejoblíbenější štědrovečerní polévky patří například rybí polévka (připravovaná z kapřích hlav, mlíčí a zeleniny), nudlová polévka s knedlíčky, hrachová nebo čočková polévka (luštěniny prý totiž přinášejí podle legend o Vánocích do domu peníze).

Odjakživa se na Vánoce připravuje hned několik druhů polévek, není tak divu že každá rodina upřednostňuje tu svou. Vánoční recepty se mnohdy dokonce dědí z generace na generaci, není však na škodu někdy trochu experimentovat a zkusit své rodince uvařit jinou slavnostní polévku. Možná se tak třeba právě Vy stanete průkopnicí, podle které budou polévku vařit dokonce možná ještě i Vaše pravnoučata. Co třeba vyzkoušet netradiční norskou polévku? Zachutná zajisté všem, a to i těm, kteří klasické rybí polévce zrovna neholdují. Příprava polévky je velice jednoduchá, polévka chutná výborně a navíc je velice zdravá.

K její přípravě potřebujete: 300g norských (krabích) tyčinek, 150 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 60g mouky, zázvor, jíšku, stroužek česneku, sůl, kostku zeleninového bujónu (Maggi), 1,5 l vody.

Krabí tyčinky dáme do hrnce vařit spolu s česnekem, solí a jemně nastrouhanou zeleninou asi na půl hodiny. Poté do hrnce přidáme světlou jíšku a zeleninový bujón. Nakonec polévku okořeníme zázvorem a ozdobíme pokrájenou petrželkou. Pokud máte rádi kukuřici, i tu tam nakonec můžete pro chuť přidat. Navíc při každé lžičce, kterou dáte do pusy, kukuřice krásně křupe, čímž zajisté potěšíte i své děti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *