Většina z nás už má asi Vánoční svátky neodmyslitelně spojeny i s nějakým tím kilem na víc. Kdo by odolal tradičním vánočním dobrotám a přece je to jen jednou za rok. Musíme se ale takhle zbytečně trápit a po Vánocích vše pracně shazovat nebo si vyčítat každé sousto a zbytečně přijaté kalorie? Dovolte mi obeznámit Vás s pár tipy, jak si během Vánoc udržet svou štíhlou linii a přitom neochudit nikoho z Vašich blízkých o pravé domácí dobroty.
Vánoční hostina
Začněme třeba polévkou. Pokud se jedná o tradiční rybí polévku, obvykle bývá zahuštěna jíškou (250 ml má přibližně 260 kcal). Když k ní navíc přidáte pečivo, hned kalorická hodnota vyskočí ještě výš (70g chleba má 200 kcal a bílý rohlík 150). Nechte tedy polévku jen tak, nezahuštěnou a přidejte do ní kapku olivového oleje, chuti to nijak neubere a i tak je výtečná. A pečivo? Opravdu se bez něj neobejdete, ani když víte, že Vás čeká ještě několik chodů?
A teď Čechy milovaný kapřík. Čtvrt kilová porce této smažené pochoutky v sobě schovává téměř 500 kcal a porce smaženého řízku na tom není o moc líp. Zkuste smaženou verzi vyměnit za přírodní osmažení na olivovém oleji a tymiánu, tak svou porci kaloricky snížíte až o polovinu! Pokud se ale smažení vyhnout nechcete, postavte si vedle pánve hrnec s vodou a až začne vařit, osmažené maso do něj na mini vteřinu ponořte a hned zase vytáhněte. Voda do sebe vtáhne všechen tuk ze smažení a Vám potom zbude dietní forma se stejně výbornou chutí. Nenechte však ve vodě řízek nebo kapra dlouho, aby nenasákl vodou. Co se týče bramborového salátu, tady je změna jednoduchá, vyměňte kalorickou majonézu za bílý jogurt nebo tofunézu.
Vánoční snídaně a babiččina vánočka? Ta s rozinkami má ve 100g schovaných až 360 kalorií. Ale nahradit se nedá asi ničím, takže buď si ji zcela odepřete, nebo prostě zhřešíte.
Hlavním problémem je pak cukroví. A jak už jeho název napovídá, hlavní surovinou malých pochoutek je hlavně cukr. Ten je pro tělo i postavu snad úplně nejhorší. Nadměrná spotřeba cukru je navíc příčinou odvápňování kostí, nadměrné kazivosti zubů, oslabení imunitního systému nebo překyselení žaludku. Jak tedy zlý, ale dobrý cukr v cukrovinkách nahradit? Zkusit můžete med, hnědý cukr, melasu obilné sirupy, javorový nebo agávový sirup, jablečný koncentrát nebo kousíčky sušeného ovoce. Kalorií se těmito náhražkami sice příliš nezbavíte, ale co se zdraví týče, je rozdíl obrovský. Další možností je pak vyměnit obyčejnou mouku za mouku celozrnnou, protože již sama tato mouka je trochu nasládlá. Pokud ale pořád trváte na svém a cukroví chcete dělat podle rodinných receptů, zbývá jediné, a to obvyklé množství cukru a tuku snížit o třetinu, nahradit ho mlékem, jogurtem nebo tukem rostlinným.
Náhled do minulosti
V čem se vánoční jídla v minulosti, vlastně lišily od těch současných? Naši předkové podávali pokrmy bohatší na vlákninu a s menším počtem tuků. Dnešní vánoční menu má tedy mnohem vyšší energetickou hodnotu a je bohaté nejen na tuky, ale i cukry. Vánoční hostina měla vždy symbolizovat hlavně rituál, aby se v příštím roce celé rodině dařilo a hospodáři měli velkou úrodu. Součástí štědrovečerní večeře tedy byla bramboračka, kuba, zelný salát, chleba, hrách, perník a vánočka. Oproti dnešním smaženým a tukem nasáklým řízkům je to tedy rozhodně změna.
Letošní svátky
A rada na závěr? Jestliže letos zase neodoláte a sváteční jídla si budete užívat naplno, zkuste množství jídla vynahradit pravidelným pohybem. Vánoční procházky s milovanými, zasněženou krajinou, plnou ozdob a světýlek jsou přeci krásné a nenahraditelné. A rozhodně si vzpomeňte i na zlaté prasátko! Já letos budu už 6 rok pro jistotu až do večeře čekat, jestli se náhodou neobjeví.