Vánoční kuba: 6 nejlepších receptů

Zobrazte si chutné recepty krok za krokem na vánočního kubu. Vybrali jsme pro vás 6 nejlepších receptů.

Vánoční kuba je pokrm, který se na Štědrý den konzumuje, ať už v rámci dodržení půstu nebo jako tradiční štědrovečerní jídlo. Půst končí se setměním 24. prosince a vánoční kuba se tedy může podávat buď jako postní jídlo k obědu nebo jako jeden z chodů při štědrovečerní večeři.

Rychlá navigace:

Kuba je tradiční staročeské jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Recept na vánočního kubu pochází už z pohanských dob, kdy byl jídlem chudých a kroupami se nahrazovalo maso.

Jak se s kuby stalo křesťanské jídlo?

S příchodem křesťanství houby naštěstí nebyly, jakožto jeden ze symbolů pohanství, zatraceny a byly konzumovány i nadále. Dokonce bylo povinností poddaných odevzdávat šlechtě a vladaři určité množství hub.

Houbaření se nadále rozšiřovalo poté i v době, kdy prostí lidé prchali před válečníky do lesa, ve kterém byli nuceni jíst, co jim les poskytl.

V době míru se kuba vrátil na vánoční stůl jako bezmasé jídlo, které se postupně rozšířilo po celých Čechách.

Houbový kuba je jednoduché, levné a chutné jídlo, které se připravuje jako součást vánočního menu – v posledních letech již především v jižních Čechách.

Hlavními surovinami kuby jsou kroupy, houby a vepřové sádlo. Pokrm se dochucuje česnekem, majoránkou, solí, pepřem a kmínem.

Připomeňte si staročeskou tradici a nezapomeňte letos na svou štědrovečerní tabuli kubu zařadit.

Houbový vánoční kuba

Podle jedné z legend název hobový kuba vznikl podle vegetariána Jakuba, který se přípravou tohoto jídla zapsal do historie. Avšak zřejmě je tento pokrm pojmenován podle houby, která se do něho přidává. Jmenuje se stroček trubcovitý, jemuž se lidově říká Kuba nebo Kubíček. V němčině se jmenuje Totentrompete – trubka mrtvých. Stroček trubcovitý je tmavá, až téměř černá houba nálevkovitého tvaru se zahnutými okraji. Roste od srpna do listopadu v listnatých lesích.

Houbový kuba nebo také černý kuba, je prosté jídlo z uvařených krup a z velkého množství uvařených nebo dušených hub. Na dochucení se používá majoránka, česnek, sůl a kmín. Všechny suroviny se spojí sádlem a zapečou. Černou barvu kuba získá z tmavé houby podobné lišce, s názvem stroček trubkovitý. Můžete však použít i jiné houby podle své chuti nebo podle toho, jaké máte k dispozici.

Kroupy i houby před zpracováním namočte do studené vody. Kroupy důkladně propláchněte, aby se zbavily nečistot a zákalu a na 30 minut až hodinu namočte. Kroupy nabobtnají a lépe změknou.

Jak připravit na zapečení sušené houby:

  • Sušené houby spaříte horkou vodou nebo krátce povaříte.
  • Sušené houby na několik hodin namočte do studené vody (nejlépe přes noc) a nechte pořádně nabobtnat, aby se konzistencí co nejvíce podobaly čerstvým houbám.
  • Dostatečně nabobtnané houby poté můžete chvíli povařit.

Suroviny:

  • 200 g ječných krup – výběr krup záleží na vás – kroupy větší velikosti se lépe vaří a jsou více sypké. Malé kroupy jsou chutnější a drží dobře u sebe.
  • 200 ml libovolného vývaru
  • 75 g sušených hub – nejlépe stročky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku – nejlépe výraznějšího českého
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • kmín – drcený nebo mletý
  • kousek másla

Podle chuti můžete do základu přidat slaninu, škvarky nebo kousky vařeného či pečeného masa.

Kuba by měl být uvnitř krémový a na povrchu by měl mít zlatou krustu.

Postup:

  • Kroupy v hrnci bez pokličky nechte velmi mírně vařit. Budete tak mít přehled, kdyby se kroupy začaly vařit víc, než potřebujete. Při bouřlivém vaření kroupy spíše ztvrdne, než abyste docílili požadované měkké konzistence. Podle toho, jak jsou kroupy velké, při mírném varu změknou za 20 až 40 minut. Pokud kroupy necháte vařit déle, vstřebají více tekutiny, nabudou na objemu, avšak už víc nezměknou.
  • Chuť kroupám dodá, když je budete vařit ve vývaru s kouskem másla nebo s celerem.
  • Pokud už máte dostatečně měkké kroupy i houby, sceďte je a osmažte na sádle na drobno nakrájenou cibuli. Sádla dejte na pánev nebo do kastrolu takové množství, aby v něm smažící se cibule plavala a nepřichytávala se ke dnu nádoby. Plotýnka by měla být nastavená na střední výkon. Jakmile cibule zezlátne, přidejte scezené kroupy a nadrobno nasekané nebo nakrájené houby a nechte krátce prohřát. Přidejte majoránku, kmín, prolisovaný česnek, pepř a sůl.
  • Směs podlijte trochou vývaru, šťávy z pečeného masa nebo vodou, ve které byly namočené houby a přidejte kousek másla. Za průběžného míchání nechte tekutinu odpařit, potom nechat zahustit a proces několikrát zopakujte.
  • Potřete povrch kuby tukem a v odkrytém pekáčku vložte do rozehřáté trouby na asi 200 °C, aby se vytvořila zlatá krusta. Pokud si o křupavou krustu na kubovi nestojíte, během pečení směs několikrát promíchejte.

Tradiční vánoční kuba

Suroviny:

  • 500 g trhaných nebo lámaných kup
  • 50 g sušených hub
  • 300 g škvařeného sádla
  • 1 l vody
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g cibule
  • 30 g másla
  • 1 kávová lžička majoránky
  • 1 kávová lžička soli
  • špetka pepře

Postup:

  • Namočte sušené houby, kroupy spařte vařící vodou, propláchněte a s kouskem sádla uvařte doměkka.
  • Na části sádla orestujte oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Houby a cibuli přidejte ke kroupám a dochuťte utřeným česnekem, majoránkou a solí.
  • Směs vložte do pekáčku vymazaného sádlem a pečte asi 30 minut na 180°C.
  • Po upečení poklaďte plátky másla a podávejte.

Staročeský vánoční kuba

Recept na staročeského vánočního kubu údajně pochází z jižních Čech – můžete ho znát také pod názvem Jihočeský vánoční kuba. Ve východních Čechách se do kuby navíc přidávaly škvarky.

Suroviny:

  • 400 g velkých krup
  • 700 g čerstvých hub nebo 70 g sušených hub
  • 100 g sádla
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • hrst majoránky
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Postup:

  • Kroupy propláchněte a nechte přes noc namočené, stejně tak i sušené houby.
  • Kroupy ve slané vodě vařte asi 20 minut do měkka, sceďte je a nechte okapat. Houby sceďte a vymačkejte z nich vodu.
  • Do zlatova osmažte cibuli, přidejte houby, kmín a poduste. Přimíchejte utřený česnek, sůl, pepř a majoránku.
  • Vše smíchejte a vložte do sádlem vymazaného pekáčku a asi 20 minut pečte.

Kroupový vánoční kuba

Suroviny:

  • 500 g krup
  • 300 g sádla
  • 100 g cibule
  • 50 g sušených hub
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Kroupy spařte vařící vodou, propláchněte a s kouskem sádla uvařte doměkka.
  • Namočte houby a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Až kroupy změknou, smíchejte je s houbami a orestovanou cibulí, dochuťte majoránkou, solí, pepřem a utřeným česnekem, zamíchejte a vložte do pekáčku.
  • Pečte asi 30 minut na 180°C. Před podáváním poklaďte plátky másla.

Pravý vánoční kuba

Suroviny:

  • 300 g středních krup
  • 50 g sušených hub
  • 2 vejce
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 700 ml vody
  • 2 polévkové lžíce škvařeného sádla
  • 2 kávové lžičky majoránky
  • 1 kávová lžička soli
  • špetka drceného kmínu

Postup:

  • Houby namočte do 100 ml vody.
  • Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte do zlatova na sádle.
  • Propláchnuté kroupy uvařte do měkka v 600 ml vody s trochou sádla a špetkou soli.
  • K osmažené cibuli přidejte houby i s vodou, kmínem, zbylou solí a duste, dokud nejsou houby měkké.
  • Vařené kroupy přeceďte a smíchejte s dušenými houbami, majoránkou a česnekem.
  • Vložte do sádlem vymazaného pekáčku, zalijte vejci rozšlehanými v mléce a pečte asi půl hodiny v předehřáté troubě.

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasovalo: 17

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *