Vánoce v Rusku

Když je u nás už dávno po Vánocích, v pravoslavném Rusku oslavy narození Krista teprve začínají! Zatímco dárky většině Rusů rozdává Děda Mráz už na Nový rok, pravé Pravoslavné Vánoce připadají v Rusku až na 6. a 7. ledna. Původně byly ruské Vánoce spojeny s celou řadou lidových zvyků, poté, co však byly v roce 1918 Vánoce v Rusku zakázány, zvyky přechodně upadly a dnes je dodržují pouze některé domácnosti. Ruské Vánoce stráví většina lidí, stejně jako u nás, doma s rodinou. Někteří se však vydávají do vyzdobených chrámů, kde se během vánočních svátků pořádají i několikahodinové mše.

 

Pravoslavné Vánoce jsou v Rusku kombinací lidových zvyků, rituálů, koled a pohanských pověr. Koledníci obcházejí domy a zpívají písně, kterými do domu přinášejí štěstí a hojnost. V dřívějších dobách dostávali děti dárečky pod polštář, dnes se však již tradičně schází celá rodina u ozdobeného stromečku, kde společně rozbalují dárky a zpívají koledy.

 

Předvánoční půst

Neodmyslitelnou součástí ruských ortodoxních vánočních svátků je čtyřiceti denní půst, který začíná vždy 28. listopadu a končí 6. ledna. V předvečer vánočního svátku by se pak měl člověk vzdát nejen veškerého jídla, ale také všech hříšných vášní, které křesťana vzdalují od Boha. Večer po celodenním půstu se před samotnými Vánocemi jí tradiční pokrm zvaný sočivo. Jedná se o jídlo z vařené pšenice, rýže nebo čočky, smíchané se semínky máku, mandlí nebo ořechů se šťávou a medem. Podle tradice by mělo být na vánoční tabuli celkem 12 postních jídel, které jsou bez masa. Rozhodně nikdy nesmí chybět kuťja nebo syť, což je vánoční varianta pšeničné kaše vařené s medem, mákem a ořechy a vzvar. Kuťja je kromě vánočních svátků podávána také během pohřbů a vzvar při narození dítěte. Proto tyto dva pokrmy symbolizují narození a smrt. Dalšími pokrmy jsou poté vareniky, taštičky z kynutého těsta plněné brambory, rýží, zelím nebo houbami, dušená kapusta, houby, ryby, ovoce, zelenina a nejrůznější saláty. Tradičním jídlem je pak také nákyp z pšeničných zrn s mandlemi, rozinkami, mákem, švestkami a cukrem. Jako sladký zákusek se nejčastěji podává medový perník. Pravé hodování pak začíná od 7. ledna, kdy se všechny rodiny vzájemně navštěvují a podává se husa nebo kachna. Ruské Vánoce jsou plné lásky, klidu a pohody.

Loading…