Včelí úly s rumem

Včelí úly nebo také vosí hnízda patří mezi nejčastější a nejoblíbenější druhy vánočního cukroví v českých domácnostech. Chcete-li tyto lahodné cukrovinky vyzkoušet nebo pouze vylepšit svůj dosavadní recept, můžete se inspirovat právě tímto nepečeným receptem, který je velmi snadný a časově nenáročný, takže ho zvládnete i během předvánočního shonu.

 

Co budete potřebovat?

  • dětský piškoty na uzavírání úlů
  • cukr moučka na vysypání formiček

 

Na těsto:

  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce vody
  • 200g mletých piškotů
  • 80g másla
  • 180g moučkového cukru

 

Na náplň:

  • 1 lžíce kondenzovaného mléka
  • 100g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 vaječný žloutek

 

Postup

Nejdřív si umelte piškoty a poté je smíchejte se zbylými surovinami, ze kterých vypracujete hladké těsto. Hmotu dejte ztuhnout asi na hodinu do lednice. Z vychlazeného těsta poté vyválejte váleček, ze kterého si dělejte v rukou malé kuličky a ty pak vmáčkněte do cukrem vysypaných formiček. Z kondenzovaného mléka, cukru, rumu a žloutku si vyšlehejte krém a tím úl vyplňte a následně ho uzavřete piškotem. Nyní stačí úly pouze vyklepnout z formiček a nechat trochu zatuhnout na chladném místě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *