Vánoční cukroví od babičky: 9 tradičních receptů

Je škoda, že lidé zapomínají na babiččiny původní recepty na výborné cukroví. Zde si pár představíme.

Rychlá navigace recepty:

Rádi vzpomínáte na Vánoce, když jste byli ještě malí a nechali se během koukání na vánoční pohádky rozmazlovat dědečkem, zatímco babička poctivě v kuchyni chystala štědrovečerní hostinu pro celou rodinu?

Jistě se všichni shodneme na tom, že babičky vždy pekly a vařily nejlépe, a proto se mohla celá rodina po jejím cukroví doslova utlouct. Samozřejmě v té době neexistovaly nejrůznější vymoženosti dnešní doby, na druhou stranu ale babičky nebraly ohled na štíhlou linii a používaly na cukroví plnohodnotné ingredience, které pak na jazyku vykouzlily tu pravou vánoční pohádku. Chcete-li oživit svou štědrovečerní tabuli kousky tradičního cukroví, zde nejdete několik receptů, kterými se můžete během pečení inspirovat.

Máte vánoční svátky snad odjakživa spojeny nejen se slavnostní štědrovečerní večeří, ale hlavně s výborným domácím cukrovím, které se ve Vaši rodině dědí po celé generace? Pokud chcete během vánočních svátků opět obnovit tradici babiččina cukroví, ale bohužel jste si od té své neuchovali žádný recept, můžete se inspirovat jedním z těchto tradičních receptů, které zajisté zvládnou připravit i začátečníci.

Medvědí pracky

Co budete potřebovat?

  • 120g vlašských ořechů
  • 150g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kakaa
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • půl lžičky mleté skořice

Postup:

  • Ze všech ingrediencí pečlivě vypracujte hladké těsto, které poté obalte potravinářskou fólií a dejte na noc odpočinout do lednice.
  • Druhý den poté z těsta odkrajujte malé kousky, které pomocí prstů vtlačte do malých formiček. Pracky pečte asi 8 minut při teplotě 180°C.
  • Až bude cukroví hotovo, vyndejte plech z trouby, nechte ho chvilku vychladnout a poté jej začněte opatrně vyklepávat z formiček.
  • Posledním krokem je poté jednotlivé pracičky obalit ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Vanilkové rohlíčky

Co budete potřebovat?

  • 280g hladké mouky
  • 200g másla
  • 80g moučkového cukru
  • 80g vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • Na obalení: směs vanilkového a moučkového cukru

Postup:

  • Před začátkem pečení si nechte změknout máslo a umelte ořechy. Do mísy si prosejte mouku a cukr a poté ji smíchejte s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujte také máslo.
  • Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho alespoň půl hodiny uležet v lednici.
  • Nyní z těsta můžete začít tvarovat malé rohlíčky, které poté pečlivě naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Rohlíčky pečte při 180°C dokud nedostanou růžový nádech.
  • Ještě horké rohlíčky můžete začít obalovat ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Švestky v čokoládě

Co budete potřebovat?

  • 200g sušených švestek bez pecek
  • čokoládu na vaření nebo hotovou čokoládovou polevu
  • balíček oloupaných mandlí

Postup:

  • Pokud máte neoloupané mandle, před začátkem si je spařte a pečlivě oloupejte.
  • Do každého kousku švestky vložte jednu mandličku a trochu ji zamáčkněte dovnitř. Mezitím si rozpusťte čokoládu (podle potřeby ji můžete smíchat s tukem) dokud nebude dostatečně hustá.
  • Nachystané plněné švestky namočte do čokolády a poté je nechte v chladu ztuhnout.

Nadýchané ořechové rohlíčky

Co budete potřebovat?

  • 250g moučkového cukru
  • 125g mletých vlašských ořechů
  • 100g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125g másla

Postup: 

  • Ze všech surovin pomalu vypracujte hladké těsto, které poté zabalte do potravinové fólie a uložte do lednice, kde by mělo ideálně zůstat až do druhého dne.
  • Z těsta odkrajujte malé kousky a ty vtlačujte do formiček. Formičky poté vložte na plechu do předem předehřáté trouby na 140°C a pečte je přibližně 20 minut.
  • Ještě horké rohlíčky vyklepněte opatrně z formiček, nechte vychladnout a poté jejich konce namočte do čokoládové polevy.

TIP: Zobrazte si více receptů na ořechové cukroví.

Perníčky

Co budete potřebovat?

  • 650g hladké mouky
  • 200g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 prášek do perníku, 180g medu
  • 20g kakaa, skořici

Na cukrovou polevu:

  • 1 bílek
  • 150g moučkového cukru
  • pár kapek citrónové šťávy

Postup: 

  • Ze surovin vypracujte hladké těsto, zabalte jej do potravinové fólie a následně jej umístěte do lednice, kde by mělo odpočívat ideálně do druhého dne.
  • Z odleženého těsta vyválejte tenký plát a z něj vykrajujte tvary podle vlastní fantazie.
  • Vše rozložte na plech a poté pečte při 180°C. Po upečení perníčky potřete rozmíchaným žloutkem a po vychladnutí můžete perníčky začít zdobit.

TIP: Zobrazte si více receptů na perníkové cukroví.

Staročeské pracny

Co budete potřebovat?

  • 120g vlašských ořechů
  • 150g hladké mouky
  • 100g moučkového cukru
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kakaa
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • půl lžičky mleté skořice

Postup:

  • Z uvedených ingrediencí vypracujte postupně hladké těsto, které dejte v potravinové fólii na noc odpočinout do lednice.
  • Druhý den z těsta odkrajujte malé kousky, které poté prsty vtlačujte do malých formiček.
  • Pracny neboli medvědí pracky pečte při 180°C asi 8 minut. Upečené cukrovinky vyndejte z trouby, nechte trochu vychladnout a poté je opatrně vyklepněte z formiček.
  • Pracičky obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.

Františky

Co budete potřebovat?

  • 250g moučkového cukru
  • 140g másla
  • 4 tabulky čokolády na vaření
  • 1 lžíce strouhané žemle
  • mletá skořice
  • 1 drcený hřebíček
  • 1 vanilkový cukr

Postup

  • Máslo utřete společně s cukrem a změklou čokoládou a přidejte k němu strouhanku a koření.
  • Až vypracujete těsto, nechte ho nějakou dobu ztuhnout v ledničce. Poté z těsta začněte tvarovat malé homolky, které vždy potřete bílkem a následně obalte v krystalovém cukru nebo mletých oříšcích.
  • Františky pak nechte uschnout na plechu.

Kaštanové kuličky

Co budete potřebovat?

  • 125g másla
  • 250g kaštanového pyré
  • čokoládu
  • cukr moučku
  • rum
  • mleté piškoty

Postup

  • Kaštanové pyré vmíchejte společně s moučkovým cukrem a změklým máslem.
  • K nově vzniklé hmotě přidejte naměkko rozemleté piškoty, aby směs více zhoustla, a podle vlastní chuti můžete do těsta přidat i trošku rumu. Znovu vše dobře zamíchejte a dejte těsto na pár hodin ztuhnout do lednice.
  • Z kaštanové hmoty nyní vytvarujte zhruba stejně velké kuličky, které následně obalte ve strouhané čokoládě. Hotové kuličky uchovávejte na chladném místě.

Kaštanová roláda

Co budete potřebovat?

Těsto:

  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 7 lžic mletých ořechů
  • 6 lžic teplé vody

Náplň:

  • jahodová marmeláda
  • 375g kaštanového pyré
  • 6 lžic smetany ke šlehání

Zdobení:

  • čokoládová poleva
  • šlehačka

Postup

  • Z bílků a cukru si ušlehejte pevný sníh, všlehejte k němu žloutky a po lžících přidávejte vodu. Vařečkou pak zlehka do sněhu vmíchávejte také mouku a ořechy.
  • Těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a vložte ho na 8 minut do trouby (200°C). Ihned po vytažení z trouby vyklopte perník na vlhkou utěrku, odstraňte pečící papír a i s utěrkou těsto srolujte a nechte vychladnout.
  • Rozmrazené kaštanové pyré si mezitím v misce rozmačkejte vidličkou, přidejte smetanu a rozšlehejte vše do hladké hmoty.
  • Vychladlé těsto opatrně rozmotejte, potřete marmeládou a nově vzniklou kaštanovou hmotou a následně opět pevně smotejte.
  • Roládu ze shora polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou a šlehačkou a poté dejte celý výtvor ztuhnout do ledničky. Výsledek je velmi chutný a rozhodně uspokojí mlsné jazýčky malých i velkých.

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hlasovalo: 37

Jeden komentář

Zanechat komentář
  1. peču recepty od a mamka je má zase od svý mamky taková obyčejná tradice ale je pořád aktuálnáí nikdy se jí nevzdám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *