Čokoládové cukroví: 13 nejlepších receptů

Nejlepší recepty na čokoládové vánoční cukroví. Inspirujte se s námi!

Vyberte si, co vás zajímá:

Čokoládové kopečky

Co budete potřebovat?

  • 1 hrst kandovaného ovoce
  • 150g hořké čokolády
  • směs na ovocné košíčky
  • 50g másla
  • med
  • citrónová šťáva

Postup

  • Začnete přípravou kandovaného ovoce tak, že ho rozkrájíte na malinké kousíčky a vše promícháte s medem a citrónovou šťávou.
  • Poté nechte směs nějakou dobu odležet. Podle chuti můžete do receptu přidat také rum.
  • Hořkou čokoládu rozpusťte v horké lázni společně s máslem, nechte trochu vychladnout a poté čokoládu přidejte k ovocné směsi.
  • Vše nechte trochu zatuhnout, aby se dalo se směsí lépe pracovat a tvarovat.
  • Pomocí lžičky teď ze směsi vytvářejte malé čokoládové kopečky, které můžete vkládat do papírových košíčků nebo třeba na sušenky.
  • Čokoládové kopečky nechte pořádně vychladnout a ztuhnout a poté je podávejte stejně jako jiné vánoční cukroví.

Čokoládové kostky

Co budete potřebovat?

  • 200g strouhaných piškotů
  • 200g strouhaných vlašských ořechů
  • 100g změklého másla
  • 100g změklé čokolády na vaření
  • 50g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • rum (podle chuti)
  • rozpuštěné čokolády na polití a zdobení
  • celé piškoty pokapané rumem (podle množství čokoládových kostek)
  • proužky kandované pomerančové kůry na ozdobu

Postup

  • Máslo ušlehejte společně s moučkovým cukrem, bílkem a čokoládou a poté přidejte ořechy, piškoty a vše ochuťte rumem a vypracujte tužší hmotu.
  • Tuto směs nyní zabalte do potravinové fólie a uložte alespoň na hodinu do ledničky.
  • Chladnou hmotu rozválejte mezi fóliemi na plátek, který by měl být silný cca 1 cm a vykrájejte z něj čtverečky odhadem 4×4 cm.
  • Poté vše znovu uložte do ledničky a nechte ztuhnout.
  • Horní plochu čtverečků namočte do čokoládové polevy, doprostřed položte piškot a tuto kopulku pak můžete dle libosti ozdobit rozpuštěnou čokoládou a kandovanou kůrou, kokosem nebo třeba barevným sypáním.

Čokoládové košíčky

Co budete potřebovat?

Poleva:

  • 3 tyčinky čokoládových kaštanů
  • 1 lžíce kakaa
  • 1cm proužek 100% tuku

Náplň:

  • 10dkg 100% tuku
  • 10dkg mletých ořechů
  • 1/2dcl rumu
  • 1/2dcl mléka
  • 10dkg cukru moučky
  • 30ks papírových košíčků

Postup

Jak připravit polevu: 

  • Do vodní lázně ponořte 100% tuk, přidejte k němu nakrájené kaštany a lžíci kakaa.
  • Míchejte směs tak dlouho, dokud se zcela nerozpustí.

 

Jak připravit náplň:

  • Ve vodní lázni smíchejte jednotlivé suroviny na náplň.
  • Připravte si již předem 30 košíčků a do nich nyní dávejte vždy lžičku tekuté čokolády.
  • Na tuto lžičku čokolády dejte náplň a tu poté zalijte další čokoládou. Vše můžete ozdobit barevným sypáním nebo kokosem. Cukrovinky ztuhnout přibližně za 15 minut.

Čokoládové kuličky

Obalení kuliček

  • 100g čokolády
  • 50g máslových sušenek
  • 10g vlašských ořechů
  • 80g cukr moučky
  • 1 lžičku rumu
  • 1 vejce

Náplň kuliček

  • 1 lžička máslových sušenek
  • 30g vanilkového cukru
  • 30g másla
  • 1 lžička tuku
  • 1 lžička rumu

Postup

  • Nejprve na drobno rozdrťte máslové sušenky, rozemelte vlašské ořechy a nastrouhejte čokoládu.
  • Na tmavou hmotu budete míchat čokoládu s rumem a drcenými sušenkami. Poté do hmoty přimíchejte cukr moučku a bílek ušlehaný do pěny.
  • Na bílou hmotu budete potřebovat změklé máslo a tuk s rumem, vanilkový cukr a lžičku rozdrcených sušenek. Z této směsi pak vytvoříte malé kuličky, které dáte na chvilku uložit do mrazáku.
  • Ztuhlé kuličky pak budete obalovat v tmavé hmotě a nakonec i v mletých oříšcích.
  • Čokoládové kuličky můžete dát do ozdobných košíčků a poté je uložit na chladné místo. Podávat kuličky můžete na stůl spolu s jinými druhy vánočního cukroví.

Čokoládové rumby

Co budete potřebovat?

  • 100ml mléka
  • 38g cukru krystal
  • 25g másla
  • 1,5 polévkové lžíce kakaa
  • rumovou příchuť
  • balení pudinku
  • 5g mletých oříšků

Postup

  • Do mléka přidejte cukr a máslo a vše dohromady vařte přibližně 5 minut.
  • Poté směs odstavte z ohně, přidejte zbývající suroviny a vše dobře promíchejte.
  • Po dovaření směs vylijte na plech vyložený papírem a nechte vše vychladnout. Z vychladlého koláče krájejte malé kostičky, které můžete ihned konzumovat nebo je obalit v čokoládě, kokosu či barevném sypání.
  • Jestliže rumby zabalíte do barevných papírků, můžete je pověsit také jako chutnou ozdobu na vánoční stromeček.

Čokoládové švestky

Co budete potřebovat?

  • 200g sušených švestek bez pecek
  • 1 balíček loupaných mandlí
  • 100% tuk
  • čokoláda na vaření

Postup

  • Do každé sušené švestky vložte jednu oloupanou mandli a trochu ji zmačkejte.
  • Mezitím rozpusťte čokoládu a smíchejte ji s tukem, pokud chcete, aby byla opravdu hustá. Samozřejmě můžete použít i bílou nebo mléčnou čokoládu nebo již hotovou čokoládovou polevu.
  • Postupně pak každou naplněnou švestku obalte v čokoládě a všechny pak nechte ztuhnout a vychladnout.

Čokoládoví ježci

Toto nepečené vánoční cukroví si rozhodně díky roztomilému vzhledu zamilují zejména malé děti, ale svou chutí a nenáročnou přípravou si získá rozhodně i dospělé!

Co budete potřebovat?

  • 300g dětských piškotů
  • 125g másla
  • kokos
  • vanilku a rum (podle chuti)

Postup

  • Dětské piškoty rozdrťte nebo rozkrájejte na malinké kousíčky, přidejte k nim máslo a dochucovadla dle chuti a postupně vypracujte těsto, ze kterého pak budete válet malinké kuličky s nosem, aby vypadaly jako malí ježečkové.
  • Každému ježkovi pak namočte čumák a kousek zad do čokolády a poté záda posypte kokosem. Oči můžete vytvořit pomocí cukrového zdobení nebo čokolády.

Kokosová čokoláda ve formičkách

Co budete potřebovat?

  • 250g mletého kokosu
  • 250g moučkového cukru
  • 85g másla
  • 2 žloutky

Postup

  • Máslo společně s cukrem a žloutky vmíchejte do hladkého krému a přidejte k němu kokosovou moučku.
  • Takto vzniklou kokosovou čokoládu dejte do malých formiček a nechte trochu zaschnout.
  • Nyní formičky vyklopte a nechte kokosové bonbónky pár hodin sušit na vále. Tyto cukrovinky můžete podávat společně s ostatním vánočním cukrovím.

Mandle v čokoládě

Máte rádi oříšky a mandle a nejraději byste jich denně snědli plné hrsti? Dopřejte si tedy svou pochoutku i na Vánoce a vylepšete jí pomocí tohoto receptu.

Z obyčejných mandlí se rázem stane vynikající vánoční cukroví, na kterém si může pochutnat celá rodina.

Co budete potřebovat?

  • 150g oloupaných mandlí
  • 150g čokolády
  • 50g másla

Postup

  • Nejdřív si rozehřejte máslo a čokoládu. Druh čokolády zvolte podle vlastní chuti.
  • Mezitím si na suché pánvi opražte mandle, které poté nakrájejte.
  • Nyní mandle vmíchejte do čokoládové hmoty. Lžičkou pokládejte jednotlivé mandlové hrudky na plech vyložený pečícím papírem a nechte je postupně ztuhnout.

Višně v čokoládě

Hledáte rychlý a časově nenáročný recept na vánoční cukroví, abyste rozšířili svou štědrovečerní tabuli? Nepečený recept na višně v čokoládě zvládne snad opravdu každý a zajisté si na něm pochutnají všichni členové Vaší domácnosti.

Co budete potřebovat?

  • 150g čokolády
  • 30g tuku (100%)
  • 150g vypeckovaných višní naložených v alkoholu
  • 100g hrubě nastrouhaných vlašských ořechů
  • 2 lžíce alkoholu z višní
  • 2 žloutky
  • papírové košíčky

Postup

  • Nejdřív si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a postupně k nim přidejte i všechny ostatní ingredience.
  • Vše promíchejte a vzniklou hmotou naplňte menší papírové košíčky. Poté nechte košíčky trochu ztuhnout.

Domácí čokoládová kolekce

Nemůžete se už dočkat Vánoc a nejraději byste začali péct cukroví už v létě? Jestliže chcete tyto vánoční svátky ozvláštnit novými recepty a tradicemi, zkuste si vyrobit například svou vlastní čokoládovou kolekci. Všechny figurky budou zcela originální a na lahodné čokoládě si zajisté pochutnají jak děti, tak dospělí.

Co budete potřebovat?

  • 250g mletého cukru
  • 250g Hery
  • 60g kakaa
  • 3 lžíce solamylu
  • 90g mletých ořechů

Postup

  • Ve vodní lázni si rozpusťte Heru nebo jiný zvolený tuk, přidejte k ní mletý cukr a kakao a začněte pomalu tvarovat hladkou hmotu.
  • Poté přidejte ke směsi 3 lžíce solamylu a mleté ořechy. Touto hmotou nyní naplňte formičky, které předtím propláchněte studenou vodou.
  • Čokoládu nechte ztuhnout a poté zabalte jednotlivé kousky do celofánu.

Dvoubarevné tyčinky

Co budete potřebovat?

  • bílou čokoládu
  • kousek 100% tuku
  • hořkou čokoládu
  • strouhaný kokos
  • papírové košíčky
  • silikonovou formu na tyčinky

Postup

  • Silikonovou formu dejte hned před začátkem vychladit. V horké lázni rozpusťte zvlášť hořkou a zvlášť bílou čokoládu a do každé vmíchejte kousek tuku na zahuštění.
  • Na dno každé formičky pak nalijte půlku bíle a půlku hořké čokolády, posypte tyčinku kokosem a poté nechte tyčinky ztuhnout.
  • Postup následně opakujte, ale čokoládu do formičky lijte vždy obráceně. Po celkovém zatuhnutí vytlačte čokoládu z formiček a podávejte.

Grilážové řezy

Co budete potřebovat?

  • 250g dortového piškotu
  • 250g cukru krystal
  • 250ml kondenzovaného mléka
  • 250g mletých vlašských ořechů
  • 50g másla
  • 100g čokoládové polevy

Postup

  • Na pánvi si rozpusťte krystalový cukr až do tekuté konzistence, poté ho sundejte ze sporáku a přidejte k němu za stálého míchání kondenzované mléko a rozpuštěné máslo.
  • Když je směs dostatečně měkká, přidejte k ní mleté ořechy. Ještě teplou směs pak naneste na dortový piškot a ihned jej přikryjte druhým piškotem i z druhé strany.
  • Piškoty pak přikryjte lehčím závažím a nechte pořádně ztuhnout. Povrch perníčků můžete ozdobit čokoládovou polevou a nakrájet na malé kousky.

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasovalo: 117

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *