Bezlepkové vánoční cukroví

Vánoční cukroví bez lepku? Jde to!

Vánoční svátky jsou neodmyslitelně spojeny s malými vánočními cukrovinkami, které zdobí stůl snad v každé domácnosti. Pokud máte Vy nebo Vaše děti speciální požadavky na stravu a musíte se vyhýbat lepku, nezoufejte. Právě pro Vás existují recepty na výborné vánoční cukroví bez lepku, a i když se Vám to možná nezdá, připravit ho zvládne opravdu kdokoliv.

 

Obáváte se toho, že nezvládnete upéct bezlepkové cukroví nebo že výsledek nebude chutnat podle Vašich představ? Pečení bezlepkového vánočního cukroví není vůbec takový problém, jaký by se možná na první dojem mohl zdát. Pokud se budete řídit našimi recepty, zvládnete upéct chutné vánoční cukroví, které zajisté uspokojí nejen mlsné chutě bezlepkářů a celiaků, ale i všech Vašich přátel a rodinných známých, kteří Vás během vánočních svátků navštíví.

 

Čokoládově ořechové kostičky

Co budete potřebovat?

  • 125g cukr moučka
  • 225g mletých lískových ořechů
  • 60g čokolády
  • vanilkový cukr
  • špetku kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku instantní kávy

 

Poleva: 50g cukr moučka, 1 bílek, pár kapek vody

 

Postup: Smíchejte dohromady vejce, žloutek, cukry, sůl a kávu a vše vyšlehejte. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a poté ji ještě vlažnou přidejte do vyšlehané hmoty, přidejte k nim ořech a vše promíchejte s kypřícím práškem. Těsto nyní nechte minimálně 4 hodiny odležet v chladu. Pro polevu si z bílku udělejte tuhy sníh a postupně do něj přidejte moučkový cukr. Celá poleva musí být roztíratelná. Odležené těsto vyválejte na moučkovém cukru a poté z něj vykrajujte malé hvězdičky, které následně potřete silnou vrstvou polevy. Až se vpije do těsta, dejte hvězdičky do předem předehřáté trouby na 140°C.

 

Kokosové rohlíčky

Co budete potřebovat?

  • 600g pohankové mouky
  • 250g tuku
  • 200g cukru
  • 250g kokosu
  • mléko, rum
  • 2 vejce

 

Postup: Ze všech surovin vytvořte těsto, které poté pomalu zpracujte na vále a tvarujte z něj běžné malé rohlíčky. Upečte je na vymazaném plechu a poté je obalte v cukru.

 

Žloutkové oválky

Co budete potřebovat?

  • 250g pohankové mouky
  • 150g másla
  • 100g cukru
  • 2 žloutky (v případě potřeby je můžete nahradit trochou oleje)
  • citrónová kůra a šťáva
  • lžička kypřícího prášku

 

Postup: Ze surovin vytvořte těsto, které poté vypracujete na vále. Nechte ho uležet do druhého dne a poté z něj vykrajujte malé oválky.

Průměrné hodnocení 4.9 / 5. Hlasovalo: 113

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *